Az embereknek régóta jelent kihívást a különböző alapanyagok és élelmiszerek tartósítása, illetve eltarthatóságának növelése, ugyanis a friss élelmiszerek rövid időn belül romlásnak indulnak. Napjainkban az egyik legnépszerűbb tartósítási módszer a fagyasztás, és a gyorsfagyasztás, hiszen így tudjuk a legjobban az eredeti nyersanyagok ásványi anyag- és vitamin tartalmát, ízét, illatát megőrizni.

Kép forrása: https://pixabay.com

A gyorsfagyasztás során a zöldségeket és a gyümölcsöket a lehető leggyorsabban kell lefagyasztani. A cél, hogy a legrövidebb idő alatt elérje a -18°C hőmérsékletet, ekképpen nem roncsolódik a sejtfal. Az ezzel a módszerrel fagyasztott élelmiszerek víztartalma apró jégkristályok formájában fagy meg és felengedéskor nem „enged levet”.

Ezzel szemben, ha csak lassan hűtik le az alapanyagokat, nagyméretű jégkristályok keletkeznek, és felolvadáskor „levet engednek”. Szinte mindenki találkozott már lassan lefagyasztott, majd felengedett élelmiszerrel, melynek sem a kinézete, sem az íze nem emlékeztetett az eredetire.

A fagyasztásnak köszönhetően egész évben rendelkezésünkre állnak a különböző zöldségek és gyümölcsök, nem csak a szezonjuk alatt. Ezáltal egész évben tudjuk általuk biztosítani szervezetünknek a megfelelő ásványi anyagokat és vitaminokat.

Kép forrása: https://pixabay.com

Ráadásul ehhez a módszerhez nincs szükség semmilyen tartósítószerre vagy adalékanyaghoz, a tartósítás miatt. A megfelelően fagyasztott, tárolt és felengedett élelmiszerek sokszor frissebbek, mint a szezonon kívül kapható, külföldről beszerzett, vagy különböző érlelő anyaggal kezelt társaik.

Szerencsére a legtöbb fagyasztószekrény már képes jól lefagyasztani a különböző alapanyagokat, akár nagyobb mennyiségben is, ennek következtében nincs szükség plusz drága készülékek beszerzésére.

A fagyasztás előnyei
Ha tetszett, oszd meg:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal sütiket használ és tiszteletben tartja az EU törvényeket, így meg is mondja Neked. Remélem ez rendben van részedről is. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás