havi egy főzés

A mai háziasszonyok szerencsések, hiszen a fagyasztószekrények a mindennapjaik része, és bennük az élelmiszereket hosszú ideig is tudják tartósítani. Ám a fagyasztószekrények „születése” előtt csak különböző technikákkal vagy trükkökkel tudták tárolni az ételeket.

A különböző alapanyagokat aszalták, sóval tartósították, befőzték, savanyították, vagy hűs pincékben, kamrákban tárolták. A legnehezebben a húsok voltak tartósíthatóak, ezért a legtöbb esetben frissen vágva fogyasztották. Nem véletlen, hogy a disznóvágások késő ősszel vagy télen voltak, amikor kevesebb volt a légy, és a hideg időben a hús is tovább elállt. A megfőzött ételeket pedig sokszor az udvari ásott kutakban tárolták, az edényt a víz felszíne fölé leengedve.

havi egy főzés

Kép forrása: https://pixabay.com

Az első „hűtőszekrényeknél” az alacsonyabb hőmérséklet eléréséhez még természetes jeget használtak. Azonban a szállításkor és tároláskor a jég mennyisége csökkent, illetve szennyeződött, ezért más megoldást kellett találni.

Az első, ammóniás kompresszoros hűtőgép 1876-ban készült el. Ekkor kezdődött meg a hűtés mellett az élelmiszerek fagyasztása is.

A különböző fagyasztásos kísérletek pedig bebizonyították, hogy a gyorsan lefagyasztott élelmiszerek jobban megőrzik az ízüket és az állagukat, mint a lassan fagyasztott élelmiszerek.

Ma már a fagyasztott alapanyagok és kész ételek színes palettája áll a rendelkezésünkre. Sőt, ezeket az ételeket mi magunk is elkészíthetjük.

 

A fagyasztó születése
Ha tetszett, oszd meg:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Tagged on:                         

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal sütiket használ és tiszteletben tartja az EU törvényeket, így meg is mondja Neked. Remélem ez rendben van részedről is. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás