Nagyszerű lehetőség, ha elég havonta egyszer megfőzni, és a hónap többi napján nem kell órákat tölteni a konyhában. Azonban mint az éremnek, ennek a módszernek szintén van másik oldala. Gondoltam, mesélek egy kicsit a nehézségekről, megmutatom a “sötét oldalt” is.
.

Hosszabb távra kell előre tervezni

Megdöbbentő lehet, de sok ember képtelen hosszabb időre előre tervezni. Sokan csak sodródnak az árral, hirtelen ötlettől vezérelve készítik el az ebédet vagy a vacsorát, abból, amit akkor a boltban kaptak, vagy amit megkívántak. Az emberek többségének még az sem megy, hogy több napra előre megtervezze a menüt, és egyszerre mindent megvegyen. A havi nagy bevásárláskor is a kifogyott készleteket pótolgatják, és úgy vásárolnak, hogy fogalmuk sincs, egy hét múlva mit fognak enni.
Előny viszont, hogy így szinte minden alapanyag már ott van, nem kell gondolkodnod, hogy mi legyen az étel, van-e otthon minden hozzá, vagy akár “komolyabb” fogásokat is fel tudsz szolgálni a családnak.
.

Főzni kell, akkor is ha nincs hozzá kedved

Ha már ott van a rengeteg alapanyag, nincs mese, meg kell főzni. Nem lehet azt csinálni, hogy most fáradt vagyok, nincs kedvem főzni, vagy megy a kedvenc sorozatom a tévében, és inkább főzök egy zacskó tésztát, aztán mindenki azt tesz rá, amit akar. Ott kell állni egész nap a konyhában és meg kell főzni, különben tönkre mehetnek az alapanyagok. Ahogy karácsonykor sem mondod azt, hogy most nincs kedvem főzni, így a havi egy főzés főzős napján sem mondhatod.
Viszont ha egyszer nekiállsz, már visz magával a lendület és a tudat, hogy a hónap többi napján mennyivel egyszerűbb lesz.
.

Kosz és rendetlenség lesz

Ha egyszerre több ételt készítesz, több lesz a mosogatnivaló, nagyobb lesz a rendetlenség. Ha megszoktad, hogy van egy fazék, és három tányér, amit naponta el kell mosogatnod, akkor zavaró lehet a rengeteg mosogatnivaló, ami egyszerre keletkezik. A több alapanyag előkészítése során több minden potyoghat le a földre (például a sárgarépa héja pucolás közben), nagyobb rendetlenség keletkezik.
Azonban elég egyszer alaposan kitakarítani mindent főzés után, a hónap többi napján akár egy-két perc is elég a szinten tartáshoz. Nekem a kedvencem, hogy nem kell a robotgépet, turmixgépet és minden egyebet sem elől tartani, sem napi szinten pakolgatni. 

 

Nagyobb kiadás

Egyszerre mindent megvenni néhányak számára ijesztő lehet. Főleg akkor, ha nem havonta egy nagy bevásárlást csinálnak, hanem minden héten elmennek egyszer bevásárolni. Pedig valójában ugyanannyit költenek, csak akkor egyszerre adják ki azt az összeget, máskor pedig mondjuk 4 részletben. Sőt, még kevesebbet is költhetnek, mert élni tudnak az akciókkal, a mennyiségi kedvezményekkel.

,

Mindent megkívánsz, nem tudsz választani

Képzeld el, hogy ott van a rengeteg étel, több kedvence is. Majd lesz egy listád, hogy ezek vannak a fagyasztódban és válassz. Hát nekem nem mindig sikerül a menütervet tartani, főleg akkor nem, amikor tudom, hogy ott pihen a fagyasztóban a kedvencem, és csak arra vár, hogy jól belakjak belőle.
De ez nem is baj. Egy picit a luxus érzését kelti bennem a szabad választás lehetősége.

.

Több minden érdekel?

Kattints ide!

A havi egy főzés “árnyoldala”
Ha tetszett, oszd meg:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Tagged on:                 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal sütiket használ és tiszteletben tartja az EU törvényeket, így meg is mondja Neked. Remélem ez rendben van részedről is. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás