Kezdd el!

Halas spagetti? Igen!

Imádom a halas ételeket, és odafigyelek rá, hogy gyakran kerüljön valamilyen formában az asztalra. Évekkel ezelőtt egy főzős műsorban nagy kedvencem, Jamie Oliver egy különleges halas spagettit készített el, Puttanecsa spagettit. Szinte azonnal az egyik kedvencem lett, igaz, az eredeti receptet nem szoktam követni. Azóta már rengetegszer elkészítettem, rengeteg fajta hallal. Nem csak szardellával, hanem tonhallal, és tenger gyümölcsei válogatással is. Sőt, tengeri halfilével is kipróbáltam már.

Az alapja mindegyik variációnak a jól megszokott bolognai spagettihez hasonló paradicsomos alap, csupán sertés vagy marhahús helyett itt halat használunk.

Elkészíteni pedig igen egyszerű, csak a következő lépéseket kövesd:

  • Tedd fel a tésztát főni.
  • A halkonzervekről öntsd le az olajat, vagy ha nem konzervet használsz, akkor kevés olívaolajat önts egy fazékba.
  • Egy hagymát vágj apró kockára, majd pirítsd meg az olajon. Amíg a hagyma sül, egy villával törd össze egy kicsit a halat, vagy ha nem konzervet használsz, akkor vágd vékony szeletekre. Figyelj arra, hogy a konzerv halnak még bent lehet a gerince, és egyéb nyalánkságok!!!
  • Mikor üvegesre sült a hagyma, reszelj bele fokhagymát, keverd el, és add hozzá a halat.
  • Egy picit pirítsd át, majd adj hozzá sűrített paradicsomot, vagy paradicsom levet.
  • Sózd, borsozd és ízlés szerint adj hozzá bazsalikomot. Pár percig főzd és kész is!
  • Ha a tészta elkészült, szűrd le és keverd össze a szósszal. Lehet rá sajtot is tenni, de szerintem nélküle sokkal finomabb.

Mennyiséget szándékosan nem írtam egy alapanyaghoz sem, mert sosem mértem le, miből mennyit teszek. Sőt! Lehet belekeverni olívabogyót, kapribogyót, csilit, citromlevet, megszórni petrezselyemmel. Vagy a sűrített paradicsom helyett nyáron rendes paradicsommal, télen szárított paradicsommal elkészíteni.

Szinte végtelen az elkészítésének a módja!

És bár az eredeti recept szerint a halat villával össze kell törni, én szeretem, ha nagyobb haldarabok vannak benne. Ezért mindig veszek ki egy keveset, amit csak a tésztával együtt keverek bele a szószba.

Az elkészítése roppant egyszerű és gyors, mondhatni annyi idő alatt elkészül, amíg a tészta megfő. Ennek ellenére egyszerre nagyobb adagot szoktam készíteni, hogy pár csomaggal le tudjak fagyasztani.

Akkor később már nem kell hagymát pucolnom, konzerveket nyitogatnom, a halakból eltávolítani a gerincet és ott állni mellette, nehogy leégjen, csak a főtt tésztával kell összekevernem.

A tészta főzését pedig akár másra rábízhatod!

A képen a gyerekek ebédje. Kivételesen nem spagetti, hanem makaróni tésztával, mert az vastagabb és a gyerekek könnyebben tudják enni.

A képek forrása: saját készítés

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal sütiket használ és tiszteletben tartja az EU törvényeket, így meg is mondja Neked. Remélem ez rendben van részedről is. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás