havi egy főzés

Havonta egyszer főzni igenis lehetséges bármilyen kis konyháról van szó. A legtöbb ember lelki szemei előtt hatalmas mennyiségű étel jelenik meg, ami hatalmas helyet foglal el. Pedig a fagyasztóba főzésnek és tárolásnak pont az a lényege, hogy a leghelytakarékosabban tároljunk akár nagy mennyiségű ételt.

Mekkora a (panel)konyha? Apró kis helyiség, ahova be van zsúfolva a mosogatótálca, tűzhely, mikró, fagyasztós hűtőszekrény. Ez mellett az asztal, székekkel. A munkafelületnek pedig alig marad hely. Ha ott van elhelyezve a mikró, esetleg egy robotgép, más már nagyon nem is fér el.

Mutatok pár fontos szabályt, melyeket betartva kis konyhában is egyszerűbb lesz a főzés:

Tisztaság

Nem lehet úgy nekiállni főzni, hogy a mosogató tele, borul ki belőle a sok koszos edény, és nem férsz oda megmosni az ételhez szükséges alapanyagokat. Mielőtt elkezdenél főzni, tegyél rendet a konyhában. Mosogass el, nézd meg, van-e elég hely a szemetesben, takarítsd fel a padlót, és töröld le a tűzhelyet és a munkafelületeket. Nem nagytakarítás a cél, hanem hogy mindent használni tudj. Havonta egyszer főzni sok feladattal jár, és időigényes, a mosogatást ne akkora hagyd!

Kép forrása: https://pixabay.com

Csinálj helyet a konyhán kívül!

A nem romlandó alapanyagoknak alakíts ki egy helyet a konyhán kívül. Ez lehet egy földre letett kosár, egy szék ülőke része vagy az előszoba szekrény egyik polca is. A lényeg, hogy ne pakolj ki mindent egyszerre a konyhapultra, csak azt, amit használsz, mert nem fogsz elférni! Miért tennéd oda ki a lisztet, ha az első három elkészített ételhez nem is kell?

Amire már nincs tovább szükséged, rakd a helyére!

Csak egy ételhez volt szükséged az adott alapanyaghoz? Ha már nem kell, rakd a végleges helyére. Miért tartanád a konyhapulton, ha már nem lesz rá szükséged, csak a helyet fogja foglalni. 

Kép forrása: https://pixabay.com

Tarts rendet!

Főzés közben is igyekezz tartani a rendet! Természetes, hogy keletkezik néhány koszos edény, foltos lehet a csempe vagy a járólap. Amennyire időd engedi,  két feladat között pakolj össze picit. Moss el pár koszos edényt, töröld le a csempét vagy a tűzhelyet. a végén így kevesebb lesz a tennivaló. 

Az elkészült ételeket folyamatosan csomagold és fagyaszd. Egyrészt így nem egyszerre kell mindent lefagyasztanod, másrészt az edényeket, melyekben készültek, a következő ételhez is fel tudod használni. Ráadásul ahogy töltöd fel  fagyasztód, egyre több helyed lesz.

Havonta egyszer főzni kis konyhában?
Ha tetszett, oszd meg:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Tagged on:             

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal sütiket használ és tiszteletben tartja az EU törvényeket, így meg is mondja Neked. Remélem ez rendben van részedről is. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás