Fagyasztási tippek,  Hasznos tanácsok,  Konyhai tippek

Honnan tudhatod, volt-e már fagyasztva a hús?

Hétvégente általában egyszerre nagyobb mennyiségű húst veszünk, és az áruházláncok igyekeznek lépést tartani a megnövekedett kereslettel. Azonban az óriási tömeg miatt sokszor egyszerűen nincs türelmünk végigvárni a sort a húspultok előtt, gyakrabban veszünk előre csomagolt, védőgázas húsokat.

Felmerülhet benned, hogy az a hús, amit megveszel (akár előre csomagolva, akár a húspultban), valóban friss-e, vagy előfordulhat, hogy szállítás, vagy tárolás közben a szokásosnál alacsonyabb hőmérsékleten tartották, és emiatt elkezdődhetett a fagyási folyamat?

Miért fontos ez? Azért, mert az alacsonyabb hőmérsékleten tárolt húst, ahol már megkezdődött a fagyási folyamat, tilos újra lefagyasztani! Vagyis te már nem fagyaszthatod le!

A fagyasztásnál a mikroorganizmusok szaporodása lelassul, majd meg is áll, ezáltal az élelmiszerek tovább tárolhatóak lesznek. Azonban az olvadással egyidejűleg a mikroorganizmusok is szaporodásnak indulnak. Ráadásul gyorsabban, mint fagyasztás előtt, mert a fagyás roncsolta a szöveteket.

Valójában nem lehet megállapítani, hogy a hús, amit megveszel, alacsonyabb hőmérsékleten volt-e tárolva, de vannak apró jelek, melyek gyanúra adhatnak okot:

Jeges a hús

A legegyszerűbb jel a fagyos érzett. Talán már te is jártál úgy, hogy vettél húst, és érezted, hogy kemény, jeges. Ez lehet a tárolástól vagy a szállítástól is, azonban ez már fagyasztásnak számít, vagyis te már nem fagyaszthatod le!

Csirkemellel jártam úgy, látszólag friss volt, ám amikor otthon kivettem a zacskóból, éreztem, hogy kemény. Félbevágva pedig látszott, hogy a belseje még fagyott állapotban van, vagyis fagyasztva volt. De jártam már úgy is, hogy a felső réteg tiszta jég volt, a belseje pedig nem.

Fehér jégfoltok a húson

Ennél látványosabb, amikor a jégkristályok látszanak a hús felszínén. Előfordulhat, hogy a nagy részén már elolvadt, de foltokban még látszik. Néha pedig egész nagy jégdarabokat is lehet találni a csomagolásban. Gyanúra adhatnak okot még a húson található kiszáradt, fehér foltok.

Vízcseppek a csomagolás belsejében

A jégkristályok olvadása után apró vízcseppek jelenhetnek meg a csomagolás belsejében. Ekkor a fagyasztott hús már látványosan olvadásnak indult.

Áll a csomagolásban a „véres lé”

Amikor egy élelmiszert lefagyasztasz, az veszít a víztartalmából. Amikor pedig felolvad, a hús nem tudja az összes nedvességet újra magába szívni, és ilyenkor szokott tocsogni a „véres lében”. Ez nem összekeverendő azzal, amikor a friss húsból folyik a vér. Ez a mennyiség sokkal-sokkal több.

A legtöbb háziasszonynak valahogy természetes, hogy a fagyasztóból kivett hús alá kell valamit tenni, mert levet fog engedni olvadás közben, de üzletben nem biztos, hogy a csomagolásban szoktad figyelni, mi van a hús alatt. Sokszor nem is látható, csak otthon, a kibontás után veszed észre.

Előfordulhat, hogy nem látsz semmi „gyanúsat” a húson, nyersen lefagyasztod, olvasztáskor pedig meglepődve tapasztalod, hogy büdös a hús. Pedig amikor a fagyasztóba került, nem volt semmilyen szaga. Ez nem amiatt van, mert nem megfelelően csomagoltad, vagy rossz lenne a fagyasztód, hanem annak a jele, hogy a hús egyszer már fagyasztva volt, majd kiolvadt, és te újra lefagyasztottad.

Hogy mennyire látványosak a különböző „jelek”, függ a hús fajtájától és a csomagolás időpontjától is. Bármelyiket tapasztalod, célszerű a húst minél előbb elkészítened, és nyers állapotban semmikép se fagyaszd le!

 

Képek forrása: https://pixabay.com

 


2 hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal sütiket használ és tiszteletben tartja az EU törvényeket, így meg is mondja Neked. Remélem ez rendben van részedről is. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás