Biztos hallottad már te is ezeket a kifejezéseket, de a jelentésüket sokan keverik. Mi a különbség a hűtés és a mélyhűtés között? Mi az a gyorsfagyasztás?

Hűtésről beszélünk, amikor az élelmiszereket a hűtőszekrényben tároljuk. A hűtőszekrények hőmérséklete átlagosan 1 és 5 fok között van.

Tehát a hűtés nem más, mint az élelmiszerek +4 és -6 fok között történő tárolása.

A hűtés nem akadályozza meg a romlási folyamatot, csupán lelassítja azt!

A kép forrása: saját készítés

A gyorsfagyasztás az élelmiszer a lehető legrövidebb idő alatt -18 fokra történő lehűtést jelenti. A gyorsfagyasztást ipari gépekkel végzik, de ha a fagyasztóba kis adagokba helyezzük el a fagyasztani kívánt élelmiszereket, akkor gyakorlatilag mi is “gyorsfagyasztunk”, kis mennyiségeket. A gyorsfagyasztás célja, hogy a lehető legkevesebb jégkristály keletkezzen, miközben az élelmiszer megfagy.

Éppen ezért meleg vagy langyos élelmiszert sosem szabad a fagyasztóba helyezni, és az élelmiszereket fagyasztás előtt célszerű a hűtőszekrényben lehűteni.

A mélyhűtés pedig az élelmiszerek -18 fokon történő tárolása.

 

Hűtés, gyorsfagyasztás, mélyhűtés
Ha tetszett, oszd meg:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Tagged on:             

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal sütiket használ és tiszteletben tartja az EU törvényeket, így meg is mondja Neked. Remélem ez rendben van részedről is. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás