Így helyettesítsd a tojást! - Havi egy főzés
havi egy főzés

Biztos előfordult már veled is, hogy egy recepthez tojás kellett, de vagy egyáltalán nem volt otthon, vagy pedig kevesebb, mint amennyire szükséged lett volna. Esetleg lehet a családodban olyan, aki allergiás rá, vagy éppenséggel szigorú vegetáriánus, és nem eszik/ehet tojást.

Ilyenkor pedig valami mással kell helyettesítened.

Párszor már álltam tanácstalanul a hűtőszekrény előtt, úgyhogy most bemutatok pár nagyszerű tojás helyettesítő alapanyagot, melyek szintén fagyaszthatóak!

 

Kép forrása: https://pixabay.com

Miért kell a receptekhez tojás?

A tojás elsősorban a nedvességet adja a tésztához, és mindezek mellett nagyszerű fehérje forrás is. Néha az egészet felhasználjuk, néha csak a sárgáját, néha pedig csak a fehérjét. Szerencsére vannak olyan receptek, melyekben nagyszerűen lehet őket helyettesíteni. Pl palacsinta tésztában.

A helyettesítők ugyan megváltoztathatják az ételek ízét, színét vagy textúráját, de legyünk bátrak, és merjünk kísérletezni! Könnyen előfordulhat, hogy az “új” recepttel elkészített étel jobban fog ízleni, mint a hagyományos, sok tojásos verzió.

Süteményeknél, vagy palacsintánál a tojást helyettesítheted:

  • banánpüré (ami villával összetört banán)
  • sütőtökpüré
  • almaszósz
  • körtepüré
  • sárgabarackpüré
  • turmixolt aszalt szilva

Ebben az esetben figyelj a hozzáadott cukorral, mert a fenti hozzávalók önmagukban is édesek! 1 tojást nagyjából 3 evőkanálnyi pürével tudsz kiváltani. Ebben az esetben szükséges még egy evőkanál vizet hozzáadni, mivel a receptben a püré és a víz fogja pótolni a tojás nedvességét.

Ha sütőtökpürét használsz, a sütőtökkel elérheted, hogy a tésztádnak szép sárga színe legyen, ahogy egy igazi, tanyasi tojástól lenne.

Fasírozottnál a tojást helyettesítheted:

  • olaj és víz (1,5 evőkanálnyi) és 1 teáskanál sütőpor keverékével

Ebben az esetben nem csak a nedvességet fogja pótolni, hanem segít a fasírozottat lazábbá tenni.

Ha pedig szeretnéd a süteményed még könnyebbé, levegőssé tenni, kipróbálhatod az almaecet és szódabikarbóna keverékét. Ebben az esetben  1 evőkanál almaecetet keverj össze 1 teáskanál szódabikarbónával.

Javaslom, a fenti trükköket először kis mennyiségben próbáld ki, hátha nem ízlik a családnak az újítás! 

Te melyiket próbálnád ki, és melyiket nem? Hozzászólásban írd meg! 

Így helyettesítsd a tojást!
Ha tetszett, oszd meg:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Tagged on:     

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal sütiket használ és tiszteletben tartja az EU törvényeket, így meg is mondja Neked. Remélem ez rendben van részedről is. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás