havi egy főzés

Biztos előfordult már veled is, hogy egy recepthez tojás kellett, de vagy egyáltalán nem volt otthon, vagy pedig kevesebb, mint amennyire szükséged lett volna. Esetleg lehet a családodban olyan, aki allergiás rá, vagy éppenséggel szigorú vegetáriánus, és nem eszik/ehet tojást.

Ilyenkor pedig valami mással kell helyettesítened.

Párszor már álltam tanácstalanul a hűtőszekrény előtt, úgyhogy most bemutatok pár nagyszerű tojás helyettesítő alapanyagot, melyek szintén fagyaszthatóak!

 

Kép forrása: https://pixabay.com

Miért kell a receptekhez tojás?

A tojás elsősorban a nedvességet adja a tésztához, és mindezek mellett nagyszerű fehérje forrás is. Néha az egészet felhasználjuk, néha csak a sárgáját, néha pedig csak a fehérjét. Szerencsére vannak olyan receptek, melyekben nagyszerűen lehet őket helyettesíteni. Pl palacsinta tésztában.

A helyettesítők ugyan megváltoztathatják az ételek ízét, színét vagy textúráját, de legyünk bátrak, és merjünk kísérletezni! Könnyen előfordulhat, hogy az “új” recepttel elkészített étel jobban fog ízleni, mint a hagyományos, sok tojásos verzió.

Süteményeknél, vagy palacsintánál a tojást helyettesítheted:

  • banánpüré (ami villával összetört banán)
  • sütőtökpüré
  • almaszósz
  • körtepüré
  • sárgabarackpüré
  • turmixolt aszalt szilva

Ebben az esetben figyelj a hozzáadott cukorral, mert a fenti hozzávalók önmagukban is édesek! 1 tojást nagyjából 3 evőkanálnyi pürével tudsz kiváltani. Ebben az esetben szükséges még egy evőkanál vizet hozzáadni, mivel a receptben a püré és a víz fogja pótolni a tojás nedvességét.

Ha sütőtökpürét használsz, a sütőtökkel elérheted, hogy a tésztádnak szép sárga színe legyen, ahogy egy igazi, tanyasi tojástól lenne.

Fasírozottnál a tojást helyettesítheted:

  • olaj és víz (1,5 evőkanálnyi) és 1 teáskanál sütőpor keverékével

Ebben az esetben nem csak a nedvességet fogja pótolni, hanem segít a fasírozottat lazábbá tenni.

Ha pedig szeretnéd a süteményed még könnyebbé, levegőssé tenni, kipróbálhatod az almaecet és szódabikarbóna keverékét. Ebben az esetben  1 evőkanál almaecetet keverj össze 1 teáskanál szódabikarbónával.

Javaslom, a fenti trükköket először kis mennyiségben próbáld ki, hátha nem ízlik a családnak az újítás! 

Te melyiket próbálnád ki, és melyiket nem? Hozzászólásban írd meg! 

Így helyettesítsd a tojást!
Ha tetszett, oszd meg:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Tagged on:     

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal sütiket használ és tiszteletben tartja az EU törvényeket, így meg is mondja Neked. Remélem ez rendben van részedről is. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás