Az emberek többsége találkozott már kiszáradt, íztelen vagy épp fura szagú kiolvasztott étellel. A legtöbben rögtön rávágják, hogy ez a fagyasztó íz. Azonban hatalmasat tévednek. Ugyanis több, másik ok miatt is lehet egy étel kellemetlen ízű, vagy illatú kiolvasztás után.

Az első ok, hogy valami olyat fagyasztottak le, amit nem szabadott volna. Bár a legtöbb alapanyag jól fagyasztható, azonban itt is vannak kivételek. Ilyenek például a tejterméket tartalmazó, vagy a rántással, habarással készült ételek. Könnyen előfordulhat, hogy olyan hozzávalót tartalmazott, amit nem lehet fagyasztani, de egyszerűbb azt mondani, hogy igen, ez a fagyasztó íz, mint végiggondolni, hogy milyen hozzávalókkal készült, és megnézni, hogy az fagyasztható-e.

A második ok, hogy már volt fagyasztva. Aki találkozott már azzal a jelenséggel, hogy olvasztás után büdös az a hús, aminek fagyasztás előtt semmilyen kellemetlen szaga nem volt, annak tudnia kell, ez bizony nem a fagyasztó miatt van. Ha szeretnéd tudni, hogy volt-e már fagyasztva a hús, itt találsz segítséget: Honnan tudhatod, volt-e már fagyasztva a hús?

Ugyanis ami egyszer már le volt fagyasztva, majd ki lett olvasztva, azt tilos újra lefagyasztani! 

A kép forrása: www.pixabay.com

Hogyan működik a hűtő- illetve a fagyasztószekrény?

A hűtés alapelve a párolgással együtt járó hőelvonás. Miközben a hűtőszekrény belsejében elhelyezett csőkígyóban a folyékony hűtőközeg elpárolog, hőt von el a hűtőszekrény belsejéből. A csőkígyó végén lévő kompresszor az elpárologtatott gőzöket elszívja, összesűríti (ezért nevezzük kompresszornak), majd a hűtőkészülék hátoldalán lévő csőkígyóba, a kondenzátorba továbbítja, ahol a nagynyomású hűtőközeg gőzök újra cseppfolyósodnak a hűtőszekrényből elvont hőt leadják. A folyékony hűtőközeg a már ismert módon a hűtőgép belsejébe jut, a körfolyamat kezdődik elölről.”  Forrás: http://www.viszki.sulinet.hu

De miért fontos ez? Azért, mert sokszor a fagyasztó íz a hideg levegő miatt, vagyis a rossz csomagolás és a tárolás miatt alakul ki. Ha nem jól vannak becsomagolva az ételek, és érintkeznek a hideg levegővel, akkor kiszáradnak, és szárazak, rossz ízűek lesznek. 

Tetszett a cikk? Ha igen, nyomj a facebook jelre, és oszd meg! 

Mi is az a fagyasztó íz?
Ha tetszett, oszd meg:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Tagged on:     

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal sütiket használ és tiszteletben tartja az EU törvényeket, így meg is mondja Neked. Remélem ez rendben van részedről is. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás