A sült húst szinte végtelen variációban lehet lekészíteni. Egyrészt válogathatunk a különböző fajta húsok közül, mint a csirke, sertés, marha, kacsa, stb., másrészt az ízesítésükre, fűszerezésükre, pácolásukra rengeteg variáció közül választhatjuk ki az éppen ínyünkre valót.

Egyet azonban nem szeretünk: amikor a sült hús túl száraz és rágós lesz.

Ahhoz, hogy ezt elkerüld, kövesd a következő tanácsokat:

  • Sütés előtt mosd meg, és töröld szárazra a húsokat. Hogy miért érdemes, arról itt olvashatsz!
  • Vágd le a felesleges részeket, és szeleteld fel a kívánt méretre.
  • Fűszerezd vagy készíts hozzá pácot a kedved szerint, majd helyezd a hűtőszekrénybe, és a pácban hagyd állni pár órát, de a legjobb, ha egy éjszakán keresztül, amíg a fűszerek “átjárják” a húst.

 

A kép forrása: www.pixabay.com

Sütés

Forrósíts fel egy serpenyőt, és a hús mindkét oldalát süsd magas lángon pár percig. Nem az a cél, hogy teljesen átsüsd, hanem hogy kapjon egy kis kérget.

Miután ez megvan, öntsd fel egy kevés vízzel, vagy akár borral, és fedd le. A hőmérsékletet vedd alacsonyabbra, és párold puhára.

A ráöntött folyadék “feloldja” a serpenyő alján keletkezett “kérget”, amitől a hús még ízletesebb lesz. Plusz megakadályozza, hogy a hús kiszáradjon, finom, szaftos marad. Nem kell nagy mennyiségnek lennie a folyadéknak, egy-két kortynyi mennyiség bőven elég.

 

A kép forrása: www.pixabay.com

A húst időnként fordítsd meg, hogy mindkét oldala egyenletesen tudjon sülni, és ha szükséges, a folyadékot pótold.

Miután elkészült, szedd tányérra, és várj pár szeletet a szeleteléssel. Ha rögtön felvágod a húst, akkor az értékes szaftja kifolyik.

A hús alá öntött víz nem csak azt akadályozza meg, hogy száraz legyen a hús, hanem azt is, hogy megégjen. Kisgyerekes szülőként tudom, hogy bizony előfordulhat olyan eset, hogy a hús sütése közben kell valami valamelyik gyereknek, és olyankor választhatok: lekapcsolom a tűzhelyet, és lehúzom róla a húst, vagy ott hagyom, és igyekszem minél előbb visszatérni a sütéséhez. 

A húsokat nyersen, pácolva is lefagyaszthatod, hogy a fagyasztóból kivéve rögtön süthesd, illetve sütés után is megteheted, már teljesen elkészítve. Ebben az esetben már csak melegítened kell. 

 

Te is tapasztaltad, hogy gyakran az étel előkészítése tovább tart, mint maga a főzés?

Ha igen, kattints ide!

 

Száraz, rágós lesz a sült hús? Így kerüld el!
Ha tetszett, oszd meg:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Tagged on:         

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal sütiket használ és tiszteletben tartja az EU törvényeket, így meg is mondja Neked. Remélem ez rendben van részedről is. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás