5+1 hiba az ételek fagyasztásánál

Ételeket bárki tud fagyasztani, azonban van pár hiba, amit ha elkövetsz, előfordulhat, hogy a kiolvasztott étel nem teljesen olyan lesz, mint amilyenre számítottál. 

De melyek is ezek a hibák? Nézzük!

 

1. hiba az ételek fagyasztásánál

Olyan ételt fagyasztasz le, amit nem szabad, vagy amely olyan alapanyagot tartalmaz, ami nem fagyasztható. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy maradt egy kicsi ebből vagy abból, és egyszerűen csak bedobják a fagyasztóba. Van nagyon sok étel ami tökéletesen fagyasztható, de akad néhány, aminek nem igazán tesz jót ez a fajta tárolás. Erről itt a blogban több cikket is találhatsz. 

 

2. hiba az ételek fagyasztásánál

Nem megfelelő csomagolást választasz. Ez egyrészt azért is rossz, mert ha nem jól zárod le a tároló eszközt, akkor hideg levegő érheti az ételt, ami kiszáradhat, olvasztás után pedig íztelen lehet. Másrészt nagyon sok helyet elfoglalhat, feleslegesen. Sok helyen előszeretettel ajánlják fagyasztó eszközben az üres margarinos dobozokat, azonban ezek nem biztos, hogy jól zárhatóak, és ha kör alakú vagy nincs teljesen megtöltve, csak a helyet veszik el más fagyasztani kívánt dologtól. 

A kép forrása: pixabay.com

 

3. hiba az ételek fagyasztásánál

Tovább tárolod, mint amennyi ideig szabadna. Bár véleményem szerint a fagyasztás a legjobb tartósítási módszer, mégsem tárolható semmi a végtelenségig. Vannak ételek, melyek az élvezeti értékűkből veszítenek, és vannak, melyeket gazdasági ok miatt nem éri meg hosszú távon tárolni. 

 

4. hiba az ételek fagyasztásánál

Nem jó olvasztási módszert választasz. Ahogy a legtöbb ételnek megvan az elkészítési trükkje, úgy az ételek olvasztásánál sem mindegy, mikor melyiket választod. A végeredmény lehet rágós, odaégett, íztelen és még sorolhatnám. A kész ételnél legjobb, ha már előző nap kiveszed a fagyasztószekrényből és átrakod a hűtőszekrénybe, a nyers alapanyagokat pedig frissen készítsd el.

 

5. hiba az ételek fagyasztásánál

Nagy adagokat fagyasztasz le, egyben. Van, ahol nagy a család, és két szelet húst panírozni vagy pár darab palacsintát kisütni nem sem állnak, mert értelmetlen. De nincs értelme egy-egy zacskóba 2 kiló húsból készült pörköltet lefagyasztani, vagy több kilónyi sült répát, mert lehet, hogy később pont egy-egy adagra lesz csak szükséged.

(Ezeket a példákat csak hasra ütésre írtam, de mindenki be tudja helyettesíteni arra, ami rá igaz!)

 

5+1. hiba az ételek fagyasztásánál

A fagyasztó eszközt, legyen az zacskó, doboz, vagy bármi, mielőtt a fagyasztóba tennéd, töröld kívülről szárazra. Ha nedves, akkor a tároló eszközök könnyen összefagyhatnak és miközben próbálod őket egymástól szétfeszegetni, könnyen megsérülhetnek és a bennük tárolt élelmiszer kiborulhat vagy szintén megsérülhet. Gondolj csak két zacskónyi összefagyott cukorborsóra…. 

Ha tetszett, oszd meg:Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Add a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal sütiket használ és tiszteletben tartja az EU törvényeket, így meg is mondja Neked. Remélem ez rendben van részedről is. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás