ápr 302018
5 tipp a menüíráshoz

Ahhoz, hogy hosszabb időre előre meg tudj főzni és az ételeket le tud fagyasztani, szükséged van egy jó havi menüre. A cél pedig az is, hogy még gyorsan elkészíthetőek legyenek és a lehető legggazdaságosabban hozzuk ki az alapanyagok beszerzését.

Íme 5 tipp a havi menü íráshoz:

 

1. Válassz egyszerű ételeket, egyszerű hozzávalókkal

A gyorsan elkészíthető menüsor egyik titka, hogy egyszerű, könnyen elkészíthető és megszokott receptekből áll. Minél egyszerűbb recepteket választasz, és azokat minél gyorsabban el tudod készíteni, annál hamarabb végzel a főzéssel.
Természetesen választhatsz különlegesebb alapanyagokból készülő recepteket is, azonban ha a legtöbb recepted ilyen, sokkal drágábbra fog majd kijönni a havi konyhapénz.

A hozzávalók mellett figyelj arra is, hogy a sütés-főzés ne igényeljen különleges eszközöket sem.

 

2. Legyen szezonális

Válassz szezonális ételeket, mert szezonális termékeket felhasználva sokkal kevesebbe fog kerülni az alapanyagok megvásárolása, illetve sokkal jobb minőségűek. Figyelj az ünnepekre, mert vannak tipikus ünnepekhez köthető ételek (például karácsonykor a hal), amikor az alapanyagokat jóval olcsóbban megvásárolhatod. Érdemes ezeket az időszakokat kihasználni!

 

A kép forrása: www.pixabay.com

3. Ha szükséges, helyettesítsd

Előfordulhat, hogy egy-egy alapanyagot nem tudsz beszerezni. Ebben az esetben próbáld meg helyettesíteni. A húsoknál a csirkét, sertést és a pulykát a legtöbb recept esetében kedvedre cserélgetheted. A rizs helyett kipróbálhatod a bulgurt vagy a quinoa-t. Zöldségeknél a töltött cukkini helyett a töltött padlizsán vagy töltött burgonya is megoldás lehet.

 

4. Vásárolj nagytételben

Amennyiben megoldható és szükséged van valamiből nagyobb mennyiségre, akkor próbálj meg minél nagyobb kiszerelést keresni belőle. A tapasztalatom az, hogy minél nagyobb a csomagolás, annál kedvezőbb az egységára. Ez különösen igaz a száraz árura, mint a liszt és a tészták. 

 

5. Ne csak húsos étel legyen!

Tervezz vegetáriánus, azaz húsmentes ételekkel is. Az egészségednek és a pénztárcádnak is jót fog tenni néhány húsmentes nap. Természetesen nem kell egész hónapra lemondani a húsról, de heti 2-3 nap nyugodtan helyettesítheted mással. 

Szeretnél még több tippet a menüíráshoz?

Akkor kattints ide!

 

 


Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal sütiket használ és tiszteletben tartja az EU törvényeket, így meg is mondja Neked. Remélem ez rendben van részedről is. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás