Barion Pixel
Egészség,  Fagyasztás,  Konyhai tippek

A fagyasztás elpusztítja a baktériumokat?

Gyakran halljuk azt, hogy a lefagyasztott majd kiolvasztott élelmiszerekkel ugyanolyan óvatosan kell bánni, mint a nyers élelmiszerekkel. Például a lefagyasztott, majd kiolvasztott hús ugyanolyan veszélyes, mintha nem is fagyasztottuk volna azt le. Felmerülhet kérdésként, hogy akkor a fagyasztás tényleg nem pusztítja el a baktériumokat vagy mégis? Ha pedig nem, akkor egyáltalán mi értelme van a fagyasztásnak?

Azt mindenki tudja, hogy a forralás elpusztítja a baktériumokat.

Már kiskorban megtanultuk, hogy a víz forralás után fogyasztható, ami az újszülötteknél különösen fontos. Ahogy a húsokat is hőkezelni kell fogyasztás előtt. Már gyerekként is tudjuk, hogy a húsokat evés előtt alaposan át kell sütni, mert különben betegek lehetünk tőle.

A kép forrása: www.pixabay.com

Ha magas hőnek tesszük ki a baktériumokat – például megsütjük vagy megfőzzük a húst -, azok elpusztulnak. Logikus lehet, hogy akkor ennek az ellenkezőjének is igaznak kell lennie. Vagyis ha alacsony hőnek tesszük ki a húst, akkor a baktériumoknak ugyanúgy el kell pusztulniuk. Tehát ezen logika alapján ha lefagyasztjuk a húsokat, akkor a baktériumok elpusztulnak.

Sajnos azonban ez nem így történik, a fagyasztás nem pusztítja el a baktériumokat, csupán csak kevésbé lesznek aktívak. Magyarán a romlási folyamat tovább folytatódik, csak sokkal lassabban megy végbe. Azonban ha kiolvasztjuk a húst, a baktériumok nagyon gyorsan elszaporodnak. Éppen ezért olvasztás után hőkezelni kell a húst vagyis meg kell főzni vagy sütni azt.

Arról nem is beszélve, hogy a háztartási készülékek többsége nem képes nagyon alacsony hőmérsékletet biztosítani. A gépek többsége a -18 és – 20 fokra van tervezve.

A kép forrása: www.pixabay.com

Mi értelme van a fagyasztásnak?

Ahogy feljebb írtam, fagyasztással lelassítható a romlási folyamat vagyis az élelmiszerek tovább tárolhatóak lesznek.

Kiváncsi vagy, mi az a havi egy főzés és hogyan kell elképzelni, milyen lépésekből áll?

Az ingyenes email sorozatban bemutatom a legfontosabb lépéseket, melyekből felépül a havi egy főzés folyamata.

A „Megnézem, hogyan épül fel a havi egy főzés módszere!” gombra kattintva tudomásul veszem és elfogadom az adataim biztonságát szolgáló adatkezelési szabályzatot.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal sütiket használ és tiszteletben tartja az EU törvényeket, így meg is mondja Neked. Remélem ez rendben van részedről is. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás