Ha magas hőnek tesszük ki a baktériumokat – például megsütjük vagy megfőzzük a húst -, azok elpusztulnak. Logikus lehet, hogy akkor ennek az ellenkezőjének is igaznak kell lennie. Vagyis ha alacsony hőnek tesszük ki a húst, akkor a baktériumoknak ugyanúgy el kell pusztulniuk. Tehát ezen logika alapján ha lefagyasztjuk a húsokat, akkor a baktériumok elpusztulnak.
Sajnos azonban ez nem így történik, a fagyasztás nem pusztítja el a baktériumokat, csupán csak kevésbé lesznek aktívak. Magyarán a romlási folyamat tovább folytatódik, csak sokkal lassabban megy végbe. Azonban ha kiolvasztjuk a húst, a baktériumok nagyon gyorsan elszaporodnak. Éppen ezért olvasztás után hőkezelni kell a húst vagyis meg kell főzni vagy sütni azt.
Arról nem is beszélve, hogy a háztartási készülékek többsége nem képes nagyon alacsony hőmérsékletet biztosítani. A gépek többsége a -18 és – 20 fokra van tervezve.