Bolognai szósz fagyasztása

A bolognai szósz azért tartozik a kedvenceim közé, mert sokféleképpen fel lehet használni a kész szószt. Egyrészt főtt tésztával egy laktató és finom ebéd lehet, de nagyszerű pizzafeltét, használható rakott tésztához, vagy megtölthető vele akár a leveles tészta is.

bolognai

A kész bolognai szósz nagyszerűen fagyasztható, ezért célszerű belőle egyszerre több adagot is elkészíteni. 

Hozzávalók a bolognai szószhoz:
  • darált hús (szándékosan nem írok mennyiséget, mindenki annyit tesz bele, amennyit szeretne, és akár húsmentesen is elkészíthető)
  • 1 darab nagyobb vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • paradicsom (most a dédi által befőzött paradicsomot használtam, de nyers paradicsommal is elkészíthető, azonban most még semmilyen íze nincs a paradicsomnak) 
  • fűszerek
A bolognai szósz elkészítése:

1. A hagymát vágd apróra (minél apróbb, annál jobb), és kevés olajon pirítsd meg. Amikor már kezd pirulni, add hozzá a darált húst, illetve a lereszelt fokhagymát, és süsd együtt addig, amíg a hús levét el nem főtte. 

A képen: a hagyma és a darált hús együtt

2. Add hozzá a paradicsomot és a fűszereket. Én petrezselymet, oregánót, bazsalikomot, sót és borsot használtam. Öntöttem alá egy kevés vizet is, amit majd szép lassan el fog főni.  

A képen: a hozzáadott paradicsom és fűszerek

3. Hagyd teljesen összefőni. Azt hiszem, a bolognai szószt egyszerűen nem lehet túlfőzni. Minél tovább főzöd, annál jobban szétfő a hús és annál sűrűbb lesz a mártás. Vigyázz, mert főzés közben fröcsögni fog, mindenképp használj fedőt! 

Ezt az adagot körülbelül fél óráig hagytam főni, csak időnként átkevertem a biztonság kedvéért. 

A képen: a majdnem kész szósz

A bolognai szósz fagyasztása:

A kész bolognai szószt visszazárható fagyasztós zacskóba, vagy akár műanyag dobozba is lefagyaszthatod, miután teljesen kihűlt. 

A bolognai szósz olvasztása:

A fogyasztás előtti nap vedd ki a fagyasztóból, vagy kevés vizet hozzáadva lassú tűzön forrald fel. 

Ha tésztával együtt tálalnád, amíg a tészta megfő, mikróban meg tudod melegíteni, vagy kevés vízzel fel is forralhatod. 

 

A képek forrása: saját készítés 

Ha tetszett, oszd meg:Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Add a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal sütiket használ és tiszteletben tartja az EU törvényeket, így meg is mondja Neked. Remélem ez rendben van részedről is. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás