Brokkoli krémleves sajttal
Egy egyszerű, mégis finom és különleges étel a brokkoli krémleves, akár pirított kenyérkockákkal, akár sajttal megszórva. A hideg, téli estéken jól esik megenni egy tányérral. Ráadásul fagyasztható, így előre elkészítheted, és amikor egy fárasztó nap végén hazaérsz, már semmi teendőd nincs vele, csak lassan elkanalazgatni és pihenni.
Hozzávalók 4 személyre:
-
1 közepes fej kockára vágott brokkoli (kb 500 gramm)
-
1 liter alaplé (csirke, marha) vagy víz
-
1 darab nagyobb felkockázott sárgarépa
-
1 közepes fej apróra vágott vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 só
-
1 bors
-
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
-
2 dl kókusztej
Elkészítés:
A brokkolit mosd meg, és szedd apró darabokra. A szárát is pucold meg, a fás rész eltávolítása után karikázd fel. Sokan ezt a részét kidobják, pedig ehető, ne dobd ki. A répát és a hagymát is pucold meg, mosd meg, és vágd apróra.
Egy fazékban kevés olajon párold üvegesre a hagymát, add hozzá a fokhagymát, majd a brokkolit és a sárgarépát. Öntsd fel az alaplével vagy a vízzel, sózd, borsozd és adj hozzá egy késhegynyi őrölt szerecsendiót. Addig főzd, amíg a brokkoli és a répa meg nem puhul, majd botmixerrel pürésítsd. Hozzáöntjük a kókusztejet és pár perc alatt készre főzzük. Nem kell sokáig főzni, szinte elég, ha csak felforraljuk.
Reszelt sajttal és pirított kenyérkockákkal megszórva azonnal fogyasztható.
Kép forrása: saját készítés
Fagyasztás:
Készítsd el a levest a fent leírt módon, töltsd zacskóba, címkézd fel, és a hűtést követően mehet a fagyasztóba. Célszerű egy zacskóba egy tányérnyit lefagyasztani, és később annyit kivenni, amennyire szükséged van. Így nem fog kárba menni a maradék.
Olvasztás:
Fagyasztást követően a fogyasztást megelőző nap vedd ki, tedd át a hűtőszekrénybe és hagyd kiolvadni, vagy mikróban egy tálba elhelyezve a levest lassan fel lehet olvasztani.
A végén szórd meg reszelt sajttal és a kenyérkockákkal.
A levest eredetileg tejszínnel szokták készíteni, de a tejszín nem fagyasztható, ezért kókusz tejet javaslok. Ezért a levest laktózérzékenyek is fagyaszthatják.
3 hozzászólás
Visszajelzés:
Visszajelzés:
Visszajelzés: