Bugaci sertésragu
A bugaci sertésragu egy nagyon finom, ugyanakkor különlegesebb „pörkölt”, amit kezdő szakácsok is bátran megpróbálhatnak. Bár az eredeti recept elkészítése kicsit tovább tart, de a fagyasztót kihasználva és mindent előkészítve egy laktató vacsorát tudsz te is gyorsan összedobni.
Hozzávalók a bugaci sertésraguhoz:
- 10 dkg szalonna
- 50 dkg sertéscomb
- 2 kisebb fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 20 dkg gomba
- 15 dkg cukorborsó
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
Fagyasztás előtti teendők a bugaci sertésraguval:
- A csíkokra vágott szalonnát enyhén pirítsd meg, majd add hozzá az apróra vágott vöröshagymát.
- Amikor a hagyma is üvegesre sült, add hozzá a kockára vagy vékony csíkokra vágott sertéscombot.
- Sózd, borsozd és süsd addig, amíg a hús ki nem fehéredik, majd nyomd bele vagy reszeld bele a fokhagymát.
- Keverd hozzá a pirospaprikát, és kevés vízzel felöntve főzd puhára.
- Miután kihűlt, tedd visszazárható zacskóba és fagyaszd le.
Ha szeretnéd, a gombát is megpucolhatod, és nyersen, felszeletelve lefagyaszthatod. Főzve nem ajánlott, mert olvasztás után a gomba kicsit „vizenyős” állagú lesz.
Ezt nem muszáj megtenned, de egy sűrű nap minden segítség számít.
Olvasztás utáni teendők a bugaci sertésraguval:
A bugaci sertésragu alapot a fogyasztás előtti napon tedd át a hűtőszekrénybe kiolvadni. Egy lábosban kevés vízzel forrald fel. Amikor felforrt, öntsd hozzá a cukorborsót és a felszeletelt gombát. Ha mind a kettőt a fagyasztóból veszed ki, akkor ezeket olvasztás nélkül is belerakhatod a forró raguba.
Körülbelül 10 perc alatt főzd készre a ragut. Amíg megpuhulnak az utolsó hozzávalók is, addig főzhetsz mellé tésztát, nokedlit, de rizzsel vagy főtt burgonyával is tálalhatod.
A képek forrása: saját készítés
Egy hozzászólás
Horváth Ervinné
Kedves ….!
Örömmel olvasom a recepteket. Biztosan nagyon szeretsz főzni. Ennél a bugaci kajánál ujdonság, hogy gomba is kerül bele.
Csakhogy: én annak is örülök, ha megeszik a főzött kaját. Biztosan finom lesz nekik. Holnap ilyent főzök.
Nálunk ritkán marad meg az étel.
Köszönöm, hogy elküldted. Ha 30 évvel fiatalabb lennék odamennék hozzád dolgozni.
Üdv.: Horváth Edit