feb 202018
Bugaci sertésragu

A bugaci sertésragu egy nagyon finom, ugyanakkor különlegesebb “pörkölt”, amit kezdő szakácsok is bátran megpróbálhatnak. Bár az eredeti recept elkészítése kicsit tovább tart, de a fagyasztót kihasználva és mindent előkészítve egy laktató vacsorát tudsz te is gyorsan összedobni.

Hozzávalók a bugaci sertésraguhoz:
  • 10 dkg szalonna
  • 50 dkg sertéscomb
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg gomba
  • 15 dkg cukorborsó
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
Fagyasztás előtti teendők a bugaci sertésraguval:
  1. A csíkokra vágott szalonnát enyhén pirítsd meg, majd add hozzá az apróra vágott vöröshagymát. 
  2. Amikor a hagyma is üvegesre sült, add hozzá a kockára vagy vékony csíkokra vágott sertéscombot. 
  3. Sózd, borsozd és süsd addig, amíg a hús ki nem fehéredik, majd nyomd bele vagy reszeld bele a fokhagymát. 
  4. Keverd hozzá a pirospaprikát, és kevés vízzel felöntve főzd puhára. 
  5. Miután kihűlt, tedd visszazárható zacskóba és fagyaszd le.

Ha szeretnéd, a gombát is megpucolhatod, és nyersen, felszeletelve lefagyaszthatod. Főzve nem ajánlott, mert olvasztás után a gomba kicsit “vizenyős” állagú lesz.
Ezt nem muszáj megtenned, de egy sűrű nap minden segítség számít. 

Olvasztás utáni teendők a bugaci sertésraguval:

A bugaci sertésragu alapot a fogyasztás előtti napon tedd át a hűtőszekrénybe kiolvadni. Egy lábosban kevés vízzel forrald fel. Amikor felforrt, öntsd hozzá a cukorborsót és a felszeletelt gombát. Ha mind a kettőt a fagyasztóból veszed ki, akkor olvasztás nélkül belerakhatod a forró raguba.

Körülbelül 10 perc alatt főzd készre a ragut. Amíg megpuhulnak az utolsó hozzávalók is, addig főzhetsz mellé tésztát, nokedlit, de rizzsel vagy főtt burgonyával is tálalhatod. 

A képek forrása: saját készítés


Reader Comments

  1. Kedves ….!

    Örömmel olvasom a recepteket. Biztosan nagyon szeretsz főzni. Ennél a bugaci kajánál ujdonság, hogy gomba is kerül bele.
    Csakhogy: én annak is örülök, ha megeszik a főzött kaját. Biztosan finom lesz nekik. Holnap ilyent főzök.
    Nálunk ritkán marad meg az étel.
    Köszönöm, hogy elküldted. Ha 30 évvel fiatalabb lennék odamennék hozzád dolgozni.

    Üdv.: Horváth Edit

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal sütiket használ és tiszteletben tartja az EU törvényeket, így meg is mondja Neked. Remélem ez rendben van részedről is. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás