Ebéd készítés, amikor allergiás van a családban
Ahol allergiás van a családban, az tudja, hogy kitalálni, mit főzzön, az allergiás családtag mit ehet és mit nem ehet, nem egyszerű dolog. Olyat, amit mindenki ehet a családban, és ráadásul még mindenki szeret is, szinte alig találni. Marad hát a külön főzés, vagy az előre főzés.
És akkor itt a tényleges allergiákról beszélünk (laktózérzékenység, gluténérzékenység), nem pedig arról, hogy a családban valaki mondjuk vegetáriánus lesz, vagy a paleo étrendet kezdi követni.
Nálunk a laktózérzékenység merült fel, több családtagomnál is, és egy ideig a vizsgálatok miatt teljesen tejtermék mentesen kellett étkezni. Akinek volt része hasonlóban, az tudja, szinte alig találni olyan élelmiszert, amiben ne lenne valamilyen tejszármazék. Megdöbbentő volt!
Még egy ok volt, hogy amit lehet, mi magunknak készítsük el!
A kép forrása: www.pixabay.com
Ráadásul a férjem és az én ízlésem egy kicsit eltérő, ami az ételeket illeti. Míg én inkább „köretes” vagyok, imádom a zöldségeket, és kevés húst eszem, addig ő igazi ragadozó típus, aki húst enne hússal. Ráadásul jó csípősen. Míg én a könnyebb ételeket kedvelem, addig ő a hagyományos magyar konyhát, ami számomra túl zsíros, túl nehéz.
Pár hónappal ezelőttig az ételeket úgy kellett elkészítenem, hogy ne tartalmazzanak tejterméket, ne legyen benne mogyoró, dió, mák és társai (a gyerekek miatt), illetve ne legyen benne tojás (a kislányom miatt). Szerencsére a legutolsón azóta változtathatunk, mert a kislányomnál is bevezetésre került a tojás.
Nálunk az előre, külön főzés vált be. Előre megfőzöm mindenkinek a kedvenceit, majd lefagyasztom őket. Első hallásra talán macerásnak tűnik, olyannak, ami rengeteg időt elvesz, de szerencsére nem az. Ráadásul már nem kell azon agyalni, hogy mi legyen az ebéd, mit enne meg mindenki. Igaz, sokszor mást eszünk, de ez senkit sem zavar, mert mindenki a kedvenceit eheti.
Nálatok van allergiás a családban? Nektek mi okoz gondot?