Egy étel ezer arca

Vannak ételek, melyeket más ételek elkészítéséhez is fel lehet használni. Mivel a két gyerek mellett nem sok lehetőségem lenne nyugodtan főzni, ezért nagyon szeretem az olyan megoldásokat, amivel időt tudok spórolni. Az egyik kedvenc ilyen ételem a pörkölt. Egyszerre mindig nagy adagot készítek belőle, és fagyasztok le, mert később rengeteg ételhez fel tudom használni.

A pörköltet önmagában is imádom. Lehet mellé készíteni pár perc alatt főtt tésztát, galuskát, főtt burgonyát, de kínálhatunk mellé rizst is, ami szintén nagyon jól fagyasztható. 

(Ha kíváncsi vagy, hogyan tudod pár perc alatt megfőzni a burgonyát, kattints ide!)

 

A kisfiam imádja a tejfölös ételeket, ezért gyakran habarom neki be a pörkölt egy részét tejföllel. A pörkölt másik felét pedig férjem eszi meg, akkor viszont annyira nem rajong a tejfölös ételekért. 

A kép forrása: saját készítés

Bár az igazi pincepörköltet bográcsban szokták főzni, és azért úgy kicsit finomabb is, de szoktam hamis pincepörköltet készíteni. Az előre elkészített és lefagyasztott pörköltbe főzök egy adag burgonyát, és a gyerekeknek egy kevés virslit. Gyorsan megvan, laktató és nagyon finom.

Egy jó gulyásleves alapja is lehet a pörkölt. Pár hónapja egy családi kiránduláson voltunk a gyerekekkel, ahova szendvicseket vittünk magunkkal, vacsorára pedig pörköltet terveztem, hogy azért aznap is együnk valami főtt ételt. Hazafele az úton férjem közölte, hogy ő úgy enne egy jó laktató levest. Alig 20 perc alatt a pörköltből el is készült a gulyásleves, és szinte alig tartott tovább, mintha a pörkölt mellé tésztát főztem volna.
De készítettem már bablevest is, amihez inkább a pörkölt szaftját használtam fel.

A kép forrása: www.pixabay.com

 

Aki gyakran készít hortobágyi húsos palacsintát, az tudja, hogy a húsos alap szintén egy pörkölt, csak a húst nem felkockázva készítjük el, hanem nyersen ledarálva. De ha van egy adag pörköltet, elég ledarálnod, és máris megvan a húsos palacsinta alapja. 

 

Ledarálva, és rizzsel összekeverve egy rakott étel alapja is lehet. Éppen most van a cukkini szezonja, gyorsan össze lehet dobni egy adag rakott cukkinit. A vékonyra szeletelt cukkinit rakd egy tepsibe, kanalazd rá a ledarált pörkölt húst, kend meg tejföllel, jöhet még egy adag cukkini, a tetejét pedig szórd meg reszelt sajttal, és süsd aranybarnára. Pár perc alatt összeállítható, utána pedig már nem kell ott állnod a tűzhely mellett, a sütőben magától elkészül. És nem csak cukkiniből, hanem más zöldségből is elkészíthető.

Te milyen ételhez szoktad felhasználni még a pörköltet?

Ha tetszett, oszd meg:Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Add a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal sütiket használ és tiszteletben tartja az EU törvényeket, így meg is mondja Neked. Remélem ez rendben van részedről is. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás