Egy étel ezer arca
Vannak ételek, melyeket más ételek elkészítéséhez is fel lehet használni. Mivel a két gyerek mellett nem sok lehetőségem lenne nyugodtan főzni, ezért nagyon szeretem az olyan megoldásokat, amivel időt tudok spórolni. Az egyik kedvenc ilyen ételem a pörkölt. Egyszerre mindig nagy adagot készítek belőle és fagyasztok le, mert később rengeteg ételhez fel tudom használni.
A pörköltet önmagában is imádom. Lehet mellé készíteni pár perc alatt főtt tésztát, galuskát, főtt burgonyát, de kínálhatunk mellé rizst is, ami szintén nagyon jól fagyasztható.
(Ha kíváncsi vagy, hogyan tudod pár perc alatt megfőzni a burgonyát, kattints ide!)
A kisfiam imádja a tejfölös ételeket, ezért gyakran habarom neki be a pörkölt egy részét tejföllel. A pörkölt másik felét pedig férjem eszi meg, akkor viszont annyira nem rajong a tejfölös ételekért.
A kép forrása: saját készítés
Bár az igazi pincepörköltet bográcsban szokták főzni, és azért úgy kicsit finomabb is, de szoktam hamis pincepörköltet készíteni. Az előre elkészített és lefagyasztott pörköltbe főzök egy adag burgonyát, és a gyerekeknek egy kevés virslit. Gyorsan megvan, laktató és nagyon finom.
Egy jó gulyásleves alapja is lehet a pörkölt. Pár hónapja egy családi kiránduláson voltunk a gyerekekkel, ahova szendvicseket vittünk magunkkal, vacsorára pedig pörköltet terveztem, hogy azért aznap is együnk valami főtt ételt. Hazafele az úton férjem közölte, hogy ő úgy enne egy jó laktató levest. Alig 20 perc alatt a pörköltből el is készült a gulyásleves, és szinte alig tartott tovább, mintha a pörkölt mellé tésztát főztem volna.
De készítettem már bablevest is, amihez inkább a pörkölt szaftját használtam fel.
A kép forrása: www.pixabay.com
Aki gyakran készít hortobágyi húsos palacsintát, az tudja, hogy a húsos alap szintén egy pörkölt, csak a húst nem felkockázva készítjük el, hanem nyersen ledarálva. De ha van egy adag pörkölted, elég ledarálnod, és máris megvan a húsos palacsinta alapja.
Ledarálva és rizzsel összekeverve egy rakott étel alapja is lehet. Éppen most van a cukkini szezonja, gyorsan össze lehet dobni egy adag rakott cukkinit. A vékonyra szeletelt cukkinit rakd egy tepsibe, kanalazd rá a ledarált pörkölt húst, kend meg tejföllel, jöhet még egy adag cukkini, a tetejét pedig szórd meg reszelt sajttal, és süsd aranybarnára. Pár perc alatt összeállítható, utána pedig már nem kell ott állnod a tűzhely mellett, a sütőben magától elkészül. És nem csak cukkiniből, hanem más zöldségből is elkészíthető.
Te milyen ételhez szoktad felhasználni még a pörköltet?
6 hozzászólás
Visszajelzés:
Visszajelzés:
Timi
Porkoltbol szoktam melegszendvics kremet gyartani tejfol es tovabbi fuszerek hozzaadasaval. Isteni!!! Hasonlo kremet piritosra kenve is lehet fogyasztani ropogos zoldsegekkel: ujhagyma vagy lilahagyma, paprika, paradicsom…
Zaláné Csörsz Eszter
Ez nagyon jól hangzik!
Eleven Vali
A pörköltet székelykáposztához is fel szoktam használni
Visszajelzés: