Barion Pixel
Egészség,  Hasznos tanácsok,  Konyhai tippek,  környezetvédelem,  rendrakás

Ezért csomagold át a védőgázas csomagolású húst!

A hús az egyik legromlandóbb élelmiszer alapanyagaink egyike, ezért különösen fontos, hogy megfelelően szállítsuk, tároljuk és használjuk fel.

Húst vehetünk a hentesnél, a piacon, ahol zacskóba kerül, illetve beszerezhetjük áruházakban is. Utóbbi helyen, amennyiben van húspult, szintén zacskóba kerül a hús. Ha viszont nincs húspult az áruházban, akkor védőgázas csomagolásban tárolják a húsokat. 

Az, hogy kinek melyik a kényelmesebb, a megszokott, ki melyiket tartja jobb megoldásnak, egyénileg változó.

Bár nem szívesen vásárolok védőgázas csomagolású húst, mégis számtalan olyan helyzet volt, amikor megtettem. Előfordult, hogy a henteshez későn érkeztem és már nem tudtam megvenni, amit szerettem volna. A költözés után messze volt a régi hentesem, a közelben pedig nem találtam jót. Vásároltam már az áruházban húst, mert abban a hónapban sokkal kevesebb húst terveztünk fogyasztani és nem volt szükséges elmenni a henteshez.

De ne legyünk képmutatóak, egy nagyobb akció hatására is dönthetünk másként, és válaszhatjuk a védőgázas csomagolású húsokat.

De mi is az a védőgázas csomagolás és mi a célja?

A  csomagolás célja, hogy a benne tárolt hús, illetve a környezete számára védelmet gyújtson. Vagyis se a hús, se a környezete ne szennyeződjön be. Illetve a szállítást megkönnyítse, leegyszerűsítse. Ugyanezt a feladatot látja el a zacskó is.

Ugyanakkor a védőgázas csomagolás másik célja a hús tartósítása. Egy meghatározott összetételű gázelegyet tesznek a csomagolásba, mely segít lelassítani a káros mikroorganizmusok szaporodását. Fontos kihangsúlyoznom, ahogy fagyasztással sem tartósítható a végtelenségig a hús, úgy a védőgázas csomagolás sem alkalmas erre! 

A kép forrása: www.pixabay.com

De mi a baj a védőgázas csomagolással?

Hosszan lehetne vitázni arról, miben lenne érdemes tárolni a húsokat, de a védőgázas csomagolás esetén több szemét keletkezik, mintha a hentes simán csak zacskóba tenné a húst.

A másik ok, ha romlott a hús, akkor nehezebb észrevenni. Míg a zacskónál akár szinte azonnal érezhetjük, hogy valami nincs rendben, addig a védőgázas csomagolású húsoknál nem.

Mindezek mellett rengeteg plusz helyet elfoglal. Mint például ez a csomagolás: a hús körülbelül a negyedéig tölti meg a dobozt. 

A kép forrása: saját készítés

Mit tehetünk? Mire figyeljünk a védőgázas csomagolású húsoknál?

Ha védőgázas csomagolású húst vásárolunk, érdemes fagyasztás előtt kibontani, megvizsgálni, majd átcsomagolni.

Egyrészt a hely miatt, hiszen sokkal kisebb helyet fog elfoglalni.

Másrészt látni lehet rajta, hogy jeges, esetleg gyanúsan sok alatta a véres lé. Darálthús esetén érdemes félbevágni a hústömböt és a közepét is megnézni. 

Ha bármi gyanúsat észlelünk, akkor ne fogyasszuk el a húst. Tudom, számtalan „hasznos” tanács terjed a neten, mit lehet kezdeni a kicsit szagos, esetleg már nyálkás hússal. Találhatunk ötletet erősebb fűszerezésre vagy akár ecetes vízes átmosásra is. 

Én mégis azt mondom, nem érdemes kockáztatni és inkább dobjuk ki a húst. Nem ér annyit az a hús, hogy a saját vagy akár a családunk egészségét kockáztassuk miatta!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal sütiket használ és tiszteletben tartja az EU törvényeket, így meg is mondja Neked. Remélem ez rendben van részedről is. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás