Ezért csomagold át a védőgázas csomagolású húst!
A hús az egyik legromlandóbb élelmiszer alapanyagaink egyike, ezért különösen fontos, hogy megfelelően szállítsuk, tároljuk és használjuk fel.
Húst vehetünk a hentesnél, a piacon, ahol zacskóba kerül, illetve beszerezhetjük áruházakban is. Utóbbi helyen, amennyiben van húspult, szintén zacskóba kerül a hús. Ha viszont nincs húspult az áruházban, akkor védőgázas csomagolásban tárolják a húsokat.
Az, hogy kinek melyik a kényelmesebb, a megszokott, ki melyiket tartja jobb megoldásnak, egyénileg változó.
Bár nem szívesen vásárolok védőgázas csomagolású húst, mégis számtalan olyan helyzet volt, amikor megtettem. Előfordult, hogy a henteshez későn érkeztem és már nem tudtam megvenni, amit szerettem volna. A költözés után messze volt a régi hentesem, a közelben pedig nem találtam jót. Vásároltam már az áruházban húst, mert abban a hónapban sokkal kevesebb húst terveztünk fogyasztani és nem volt szükséges elmenni a henteshez.
De ne legyünk képmutatóak, egy nagyobb akció hatására is dönthetünk másként, és válaszhatjuk a védőgázas csomagolású húsokat.
De mi is az a védőgázas csomagolás és mi a célja?
A csomagolás célja, hogy a benne tárolt hús, illetve a környezete számára védelmet gyújtson. Vagyis se a hús, se a környezete ne szennyeződjön be. Illetve a szállítást megkönnyítse, leegyszerűsítse. Ugyanezt a feladatot látja el a zacskó is.
Ugyanakkor a védőgázas csomagolás másik célja a hús tartósítása. Egy meghatározott összetételű gázelegyet tesznek a csomagolásba, mely segít lelassítani a káros mikroorganizmusok szaporodását. Fontos kihangsúlyoznom, ahogy fagyasztással sem tartósítható a végtelenségig a hús, úgy a védőgázas csomagolás sem alkalmas erre!
A kép forrása: www.pixabay.com
De mi a baj a védőgázas csomagolással?
Hosszan lehetne vitázni arról, miben lenne érdemes tárolni a húsokat, de a védőgázas csomagolás esetén több szemét keletkezik, mintha a hentes simán csak zacskóba tenné a húst.
A másik ok, ha romlott a hús, akkor nehezebb észrevenni. Míg a zacskónál akár szinte azonnal érezhetjük, hogy valami nincs rendben, addig a védőgázas csomagolású húsoknál nem.
Mindezek mellett rengeteg plusz helyet elfoglal. Mint például ez a csomagolás: a hús körülbelül a negyedéig tölti meg a dobozt.
A kép forrása: saját készítés
Mit tehetünk? Mire figyeljünk a védőgázas csomagolású húsoknál?
Ha védőgázas csomagolású húst vásárolunk, érdemes fagyasztás előtt kibontani, megvizsgálni, majd átcsomagolni.
Egyrészt a hely miatt, hiszen sokkal kisebb helyet fog elfoglalni.
Másrészt látni lehet rajta, hogy jeges, esetleg gyanúsan sok alatta a véres lé. Darálthús esetén érdemes félbevágni a hústömböt és a közepét is megnézni.
Ha bármi gyanúsat észlelünk, akkor ne fogyasszuk el a húst. Tudom, számtalan „hasznos” tanács terjed a neten, mit lehet kezdeni a kicsit szagos, esetleg már nyálkás hússal. Találhatunk ötletet erősebb fűszerezésre vagy akár ecetes vízes átmosásra is.
Én mégis azt mondom, nem érdemes kockáztatni és inkább dobjuk ki a húst. Nem ér annyit az a hús, hogy a saját vagy akár a családunk egészségét kockáztassuk miatta!