feb 012017

A fagyasztás azért jó módszer a gyümölcsök tartósítására, mert amellett hogy megőrzi az eredeti ízüket, a tartósításhoz nincs szükség cukorra. Sokkal egészségesebbek, mint a lekvárok vagy a kompótok.

A gyümölcsöket a fagyasztás előtt elő kell készíteni! Első lépésként mindent alaposan meg kell őket tisztítani. A fagyasztást követően már nem lesz lehetőséged megmosni, letisztítani, átválogatni a gyümölcsöket. Mindig csak tiszta, és ép gyümölcsöt fagyassz le, melyet biztos el fogsz fogyasztani. Olvasztás után már nem tudod meghámozni a gyümölcsöket, vagy csak nehezen, és a magozást is könnyebb fagyasztás előtt megcsinálni.

Célszerű egyszerre kis adagokat lefagyasztani a könnyebb kezelhetőség miatt. Sok kisebb zacskót könnyebben tudsz kezelni, mintha egy-egy nagyba töltenéd be a gyümölcsöket. 

A bogyós gyümölcsöket a tisztítás és szárítás után terítsd szét folpackkal bevont tálcán, fedd be folpackkal és így fagyaszd le. Ha ezt a módszert alkalmazod, a gyümölcsszemek nem fognak összetapadni, és igazi „gurulós” gyümölcsszemeket fogsz kapni. Végül rakd át zacskóba őket.

Képek forrása: https://pixabay.com

A csonthéjas gyümölcsöknek (például barack) fagyasztás előtt távolítsd el a héját. Ehhez a végeit vágd be X alakban, és tedd forró vízbe körülbelül 30 másodpercre. A vízbe rakj egy kevés citromlevet, ami segít megtartani a gyümölcsök színét, nem fognak megbarnulni.
Amikor lejárt az idő, tedd át hideg vízbe és hagyd kihűlni. Ezt követően könnyen lehúzható a héja. Tovább ne hagyd a forró vízben, mert nem megfőzni szeretnénk, csupán a héját eltávolítani. 
Vágd fel a kívánt méretre (félbe vagy negyedre), teríts szét egy folpackkal bevont tálcán és fagyaszd le ugyanúgy, ahogy a bogyós gyümölcsöket.

De egyszerűen csak félbe vágva is lefagyaszthatod. Például a szilvát, melyből szilvás gombócot is készíthetsz.

A lefagyasztott gyümölcsöt 1 éven belül használd fel. Hosszabb időre nem gazdaságos gyümölcsöt tárolni, mert az idénygyümölcsök is újra kaphatóak.

A lefagyasztott gyümölcsöket felhasználhatod süteményekhez, turmixhoz, levesekhez vagy akár önmagában is elfogyaszthatod őket.

 


Reader Comments

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal sütiket használ és tiszteletben tartja az EU törvényeket, így meg is mondja Neked. Remélem ez rendben van részedről is. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás