Hamburgerpogácsa
Ha te is imádod a finom, házi hamburgert, akkor ez a hamburgerpogácsa recept neked szól! A boltokban kapható „sütésre kész” hamburgerpogácsa összetevőit nem részletezném, de elég az az adat, hogy a többségének a felét sem teszi ki a hús.
A hamburgerpogácsát előre is el tudod készíteni, és le tudod fagyasztani, hogy amikor megkívánjátok a hamburgert, akkor csak gyorsan ki tudd kapni a fagyasztóból és ne akkor kelljen a húsmasszát összegyúrnod, fűszerezned.
A hambugerpogácsa hozzávalói
Konkrét receptet nem írok. Készítheted marhahúsból, akár csak ahogy a klasszikus hamburgerpogácsa készül, de nagyon finom sertéshúsból, csirkehúsból, de készítettem már pulykahúsból is. Sőt, akár vegyesen is felhasználhatod a húsokat.
Ami nálam mindenképp kerül a masszába: apróra vágott vöröshagyma, szárított kakukkfű és egy evőkanálnyi mustár.
Az összes hozzávalót kézzel alaposan összegyúrom, majd egy órán át pihentetem. Egy tálcát bevonok folpack-kal és erre teszem a megformázott hamburgerpogácsákat.
Kézzel szoktam a hamburgerpogácsákat elkészíteni. Nem szabályosak, nem a legszebbek, de nem is kiállításra készülnek.
Nyugodtan készíthetsz különböző méretűeket, én is úgy készítem el őket, hogy nagyobbat a férjemnek és nekem, és kisebb hamburgerpogácsákat pedig a gyerekeknek.
Arra figyelj, hogy a hamburgerpogácsák lehetőleg ne érjenek össze, mert akkor egymáshoz fagyhatnak.
A hambugerpogácsa fagyasztása
A kész, nyers hamburgerpogácsákat takard be jó alaposan folpack-kal és fagyaszd le, de lefagyaszthatod megsütve is.
Akkor is érdemes egy rövid időre a fagyasztóba tenni a formázott hamburgerpogácsákat, ha még aznap akarod kisütni, mert ha egy kicsit megfagy, akkor kevésbé esik szét sütés közben.
A hambugerpogácsa sütése
A nyers hamburgerpogácsát rögtön, fagyott állapotban kezdd el sütni közepes lángon. Semmiképp se nagy lángon kezd el sütni, mert akkor a külseje megég, míg a belseje nyers maradhat.
Figyelem, ha te is raksz a húsmasszába mustárt, illetve kakukkfüvet, akkor íncsiklandozó illatokra számíts rögtön a sütés megkezdésekor!
Ha már megsütve fagyasztottad le, akkor szintén meleg serpenyőben melegítsd át.
Legvégül pedig készítsd el a hamburgert, ahogy szeretitek!
A képek forrása: saját készítés