Barion Pixel
Fagyasztási tippek,  Pénzügy

Hogyan spóroljunk energiát a konyhai készülékek használata közben?

A legtöbben azt gondolják, hogy egy magasabb energiaosztályú készülék vásárlásával kevesebb energiát fognak fogyasztani. Azonban okos használat mellett egy alacsonyabb energiaosztályú készülék üzemetetése is olcsóbb lehet, ha betartjuk az alábbi tanácsokat:

Hűtő- és fagyasztószekrény

  • Legfontosabb, hogy mindig hűvös helyen helyezzük el a berendezést, távol a különböző hőforrásoktól, mint kályha vagy tűzhely. Abban az esetben, ha meleget adó eszköz mellé helyezzük el, könnyebben felmelegszik a hűtő-vagy fagyasztószekrény és emiatt magasabb lesz a fogyasztása.

  • Kevesen tudják, de a szellőnyílásokat rendszeres időközönként meg kell tisztítani a megülepedő portól.

  • A fogyasztás szempontjából az optimális hőmérséklet a fagyasztóban -18 fok, hűtőszekrényben 4-6 fok. Az ennél magasabb vagy alacsonyabb fogyasztás magasabb energia használatot eredményez. Ha nem vagyunk biztosak a beállított hőmérséklettel, egy egyszerű hőmérővel ellenőrizhetjük.

  • Rendszeres időszakonként ellenőrizzük az ajtók tömítését. Amennyiben nem épek, vagy az ajtó nem zár rendesen, a hideg észrevétlenül kiszökhet. Így a hűtőszekrénynek nem csak a készüléket kell lehűtenie, hanem a szobát is. Télen pedig ez a fűtésszámlánkat is megnövelheti. A tömítések állapotát egy bekapcsolt, és a készülékbe helyezett zseblámpával ellenőrizhetjük. Amennyiben a fény nem „szökik”, a tömítések tökéletesek.

  • Amennyire csak tudjuk, minimalizáljuk az ajtók nyitását, ne nyitogassuk feleslegesen.

  • Se a hűtőszekrénybe, se a fagyasztóba soha ne tegyünk meleg vagy forró ételt! Ebben az esetben nem csak hidegen kell tartani az ételt, hanem előtte le is kell hűtenie a hűtő- és fagyasztószekrénynek.

  • Figyeljünk a jégképződésre! Amennyiben jégréteg alakul ki, jégmentesítsük a készüléket. Minél vastagabb a jégréteg, annál nagyobb lesz az energiafogyasztás.

A kép forrása: www.pixabay.com

Tűzhelyek és sütők

  • A mai modern sütőknél már nincs szükség előmelegítésre, főleg nem 15-20 percnyire, mint régen. Bár a receptek többsége azt írja, hogy melegítsük elő a sütőt, valójában erre csak nagyon ritkán van szükségünk. A mai sütők nagyon gyorsan előmelegednek, míg a régieknek tényleg sokszor 15-20 perc is kellett.

  • Tisztítsuk meg rendszeresen a készüléket, mivel a ráégett szennyeződések miatt rosszabb lehet a hőleadó képessége, emiatt több energiát használhatunk el.

  • Sütés alatt ne nyitogassuk feleslegesen a sütő ajtaját.

  • Ha nagyobb mennyiségű forró vízre van szükségünk, ne a tűzhelyen, hanem vízforralóban melegítsük, mert úgy gyorsabb és olcsóbb.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal sütiket használ és tiszteletben tartja az EU törvényeket, így meg is mondja Neked. Remélem ez rendben van részedről is. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás