Honnan tudhatod, volt-e már fagyasztva a hús?
Hétvégente általában egyszerre nagyobb mennyiségű húst veszünk, és az áruházláncok igyekeznek lépést tartani a megnövekedett kereslettel. Azonban az óriási tömeg miatt sokszor egyszerűen nincs türelmünk végigvárni a sort a húspultok előtt, gyakrabban veszünk előre csomagolt, védőgázas húsokat.
Felmerülhet benned, hogy az a hús, amit megveszel (akár előre csomagolva, akár a húspultban), valóban friss-e, vagy előfordulhat, hogy szállítás, vagy tárolás közben a szokásosnál alacsonyabb hőmérsékleten tartották, és emiatt elkezdődhetett a fagyási folyamat?
Miért fontos ez? Azért, mert az alacsonyabb hőmérsékleten tárolt húst, ahol már megkezdődött a fagyási folyamat, tilos újra lefagyasztani! Vagyis te már nem fagyaszthatod le!
A fagyasztásnál a mikroorganizmusok szaporodása lelassul, majd meg is áll, ezáltal az élelmiszerek tovább tárolhatóak lesznek. Azonban az olvadással egyidejűleg a mikroorganizmusok is szaporodásnak indulnak. Ráadásul gyorsabban, mint fagyasztás előtt, mert a fagyás roncsolta a szöveteket.
Valójában nem lehet megállapítani, hogy a hús, amit megveszel, alacsonyabb hőmérsékleten volt-e tárolva, de vannak apró jelek, melyek gyanúra adhatnak okot:
Jeges a hús
A legegyszerűbb jel a fagyos érzett. Talán már te is jártál úgy, hogy vettél húst, és érezted, hogy kemény, jeges. Ez lehet a tárolástól vagy a szállítástól is, azonban ez már fagyasztásnak számít, vagyis te már nem fagyaszthatod le!
Csirkemellel jártam úgy, látszólag friss volt, ám amikor otthon kivettem a zacskóból, éreztem, hogy kemény. Félbevágva pedig látszott, hogy a belseje még fagyott állapotban van, vagyis fagyasztva volt. De jártam már úgy is, hogy a felső réteg tiszta jég volt, a belseje pedig nem.
Fehér jégfoltok a húson
Ennél látványosabb, amikor a jégkristályok látszanak a hús felszínén. Előfordulhat, hogy a nagy részén már elolvadt, de foltokban még látszik. Néha pedig egész nagy jégdarabokat is lehet találni a csomagolásban. Gyanúra adhatnak okot még a húson található kiszáradt, fehér foltok.
Vízcseppek a csomagolás belsejében
A jégkristályok olvadása után apró vízcseppek jelenhetnek meg a csomagolás belsejében. Ekkor a fagyasztott hús már látványosan olvadásnak indult.
Áll a csomagolásban a „véres lé”
Amikor egy élelmiszert lefagyasztasz, az veszít a víztartalmából. Amikor pedig felolvad, a hús nem tudja az összes nedvességet újra magába szívni, és ilyenkor szokott tocsogni a „véres lében”. Ez nem összekeverendő azzal, amikor a friss húsból folyik a vér. Ez a mennyiség sokkal-sokkal több.
A legtöbb háziasszonynak valahogy természetes, hogy a fagyasztóból kivett hús alá kell valamit tenni, mert levet fog engedni olvadás közben, de üzletben nem biztos, hogy a csomagolásban szoktad figyelni, mi van a hús alatt. Sokszor nem is látható, csak otthon, a kibontás után veszed észre.
Előfordulhat, hogy nem látsz semmi „gyanúsat” a húson, nyersen lefagyasztod, olvasztáskor pedig meglepődve tapasztalod, hogy büdös a hús. Pedig amikor a fagyasztóba került, nem volt semmilyen szaga. Ez nem amiatt van, mert nem megfelelően csomagoltad, vagy rossz lenne a fagyasztód, hanem annak a jele, hogy a hús egyszer már fagyasztva volt, majd kiolvadt, és te újra lefagyasztottad.
Hogy mennyire látványosak a különböző „jelek”, függ a hús fajtájától és a csomagolás időpontjától is. Bármelyiket tapasztalod, célszerű a húst minél előbb elkészítened, és nyers állapotban semmikép se fagyaszd le!
Képek forrása: https://pixabay.com
2 hozzászólás
Visszajelzés:
Visszajelzés: