Igy fagyaszd le a sütőtököt!
Újra itt van az ősz és vele a sütőtök ideje! A gyerekeim és most már az én nagy kedvencem is a sütőtök. A legkisebb gyermekem pedig szinte csak sütőtököt eszik sütütökkel. Éppen ezért szoktam készíteni belőle levest, muffint, és még süteményeket is.
Bár nem megy azonnal tönkre, hosszú hetekig nem tudom tárolni, ezért kerül el(ő)készítve a fagyasztóba.
Hogyan fagyaszd le a sütőtököt?
A sütőtököt először is jó alaposan mosd meg, és töröld szárazra. Akkor is, ha tisztának tűnik.
Egy éles késsel óvatosan távolítsd el a magjait. Előmelegített sütőbe 180 fokon süsd legalább másfél órán át. Ha langyosra hűlt, óvatosan egy kés vagy kanál segítségével válaszd el a héjától. (Magyarán kapard ki a sütőtök húsát.)
Ennél gyorsabban megvagy ha főzöd – bár sütve az igazi, úgy sokkal finomabb -. A sütőtök főzéséhez a héját és a magját is távolítsd el. Kockázd fel és főzd puhára.
Fagyasztás előtt célszerű turmixolni. Ha főzted, egy kis főzővízzel, ha sütötted, akkor kevés vízzel tudod hígítani. Miután teljesen kihűlt egy-egy adagot zacskózz be, és fagyaszd le.
A fagyasztott sütőtök olvasztása, felhasználása
Mivel a sütőtök már főzve vagy sütve került a fagyasztószekrénybe, ezért olvasztás után már fogyasztható. Felforralva, fűszerezést követően szinte már kész is a sütőtök krémleves.
De kínálhatod köretként is, vagy felhasználhatod süteményekhez. Mivel édes, sokkal kevesebb cukor kell az édességekbe.
A képek forrása: www.pixabay.com