
Így készültem étellel a szülésre – és az első otthoni napokra
A szülésre nem csak testileg és lelkileg kellett felkészülnöm, de úgy éreztem, akkor leszek teljesen nyugodt, ha tudom a szülés utáni, otthon töltött első napokra is alaposan felkészültem.
Nem igazán tudtam, mire számítsak a szülés után: mennyi erőm lesz, mennyire leszek majd kimerült. Ahogy azt sem, milyen sűrűn kell majd éjszaka kelnem a picihez, mennyit tudok majd aludni.
Egy valamiben azonban biztos voltam, valamit majd ennünk kell!
Ezért döntöttem úgy, hogy készítek egy nagy adag húslevest. A húsleves fagyasztásáról már korábban írtam, a cikket itt találod: Húsleves fagyasztása
Amin most változtattam: a levesbe májat is főztem, ugyanis a májnak nagyon magas a vastartalma, amire nekem a szülés után szükségem volt.
A megfőtt májat pedig a levessel együtt lefagyasztottam. A leves olvasztása ugyanúgy történt, ahogy a cikkben olvasható, csupán arra figyeltem, hogy miután a leves kiolvadt, a májat kiszedtem belőle, és csak utána főztem be a levest, hogy a máj ne főjjön teljesen szét. Miután a levestészta megfőtt, visszaraktam a májat, ami a forró levesben átmelegedett.
Írnom sem kell, hogy a haza érkezésemkor mennyire jól esett egy tál forró húsleves!
Másodszorra pedig a korábbiaktól eltérően nem zacskóba fagyasztottam, hanem műanyag dobozban.
A kép forrása: saját készítés
Bár a visszazárható fagyasztós zacskót jobban szeretem, mégis úgy éreztem, a dobozokat most könnyebb lesz nekem vagy a férjemnek megtalálni. Sejtettem előre, hogy szülés után fáradt leszek, és vagy én fogom keresgetni a rengeteg zacskó között a levest, vagy nagyobb valószínűséggel a férjem, ezért igyekeztem megkönnyíteni a dolgunkat.
Sima, egyszerű műanyag dobozokat használtam, tetejükre etikettet ragasztottam, amire nagy betűkkel ráírtam, hogy húslevest fagyasztottam le bennük.
Több dobozzal tettem el, néhányba májat is tettem, néhányat csak húsleves alaplével töltöttem meg, hogy ne egyek mindennap májat.
Ugyanígy jártam el a főételekkel, melyeket a kórházi napokra szántam: műanyag dobozokban fagyasztottam le.
3 féle étellel készültem arra a 3 napra, a férjemnek és a gyerekeknek:
- mézes-mustáros csirkemell csíkokat rizzsel,
- kukoricás csirkemellet bulgurral,
- sült csirkemell kolbásszal, szalonnával és rizzsel.
A kép forrása: saját készítés
Ezeket a dobozokat is etikettel jelöltem meg. Férjemnek csak annyi dolga volt, hogy olvadás után megmelegítse az ételeket.
Az első otthoni napokra szánt főételeket szintén műanyag dobozba fagyasztottam le, hogy nekem is egyszerűbb legyen a dolgom.

