A tehéntej helyett jobban szeretjük a növényi tejeket, de ezek ára a tehéntej többszörösei is lehetnek. A kisfiam a kókusztejért van oda, ezért most ennek az elkészítését írom le. Nagyon gyorsan elkészül, finom, és szinte minden ételhez használható.
Hozzávalók a kókusztejhez:
1 bögre kókuszreszelék
3 bögre tiszta víz
Ízlés szerint lehet édesíteni
A kókusztej elkészítése:
A vizet forrald fel és szórd bele a kókuszreszeléket. Alaposan kavard át, majd ismét forralj rajta egyet. Fedd le egy tetővel és hagyd kihűlni. Beleállíthatod hideg vízbe, lerakhatod a hideg kőre, vagy hidegebb időben az erkélyre, teraszra is kiteheted. Akár egy egész éjszakán át pihenhet, de minimum egy órát „ázzon” a kókusz, hogy az ízek kijöjjenek.
Miután kihűlt, turmixgéppel jó alaposan dolgozd össze. Legalább 2 percig keverd, amíg szinte egy nagyon sűrű levet nem kapsz.
Kép forrása: https://pixabay.com
Legvégül szűrd át az összeturmixolt kókuszt. Ehhez használhatsz egy sűrű szövésű szűrőt, géz lapot vagy egy tiszta konyharuhát is. Az utóbbiak azért hasznosak, mert lehetőséged van jó alaposan kifacsarni a kókuszt, hogy újra szinte száraz kókuszreszeléket kapj. A tejhez felhasznált kókuszreszeléket felhasználhatod süteményekhez vagy zabkásához.
Az így elkészített kókusztejet hűtőben tárold és 2 napon belül fogyaszd el. Fogyasztás előtt ajánlott egy picit felrázni.
Célszerű többször, akár mindig friss adagot készíteni vagy ha nagyobb adagot készítesz, akkor lefagyasztani.
Tejfehérje allergiásoknak is hasznos tipp, köszönöm!