jún 262018
Legyen mindig tele a hűtőd! Vagy mégsem?

Ha bekapcsolod a televíziót, rögtön számtalan reklám nyomja a képedbe, hogy vásárolj és legyen mindig tele a hűtőd!

De én most szeretnék egy picit a trendekkel szembe menni, és megmutatni a másik oldalt, vagyis miért ne legyen mindig tele a hűtőszekrényed?

A legtöbb ember képzeletében az a kép létezik, hogy egy igazi hűtőszekrény fullra meg van pakolva. Amikor pedig kinyitjuk az ajtaját, akkor hosszasan lehet előtte állni, nyálat csorgatni és nézegetni, mi van benne, kitaláljuk, mit lenne kedvünk enni, mit lenne kedvünk főzni, és meglepő módon bármit is kívánunk meg, minden megtalálható benne.

Csakhogy ez egy álom! Az anyagi oldalára most nem szeretnék kitérni, arra, hogy ezt hány ember engedheti meg magának, mert ez a bejegyzés nem erről szól.

Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy egy ilyen álomkép miatt mennyi felesleges ételt vásárolunk meg, aminek egy része a szemetesben végzi! Döbbenetesen sokat!

Régen én is úgy jártam vásárolni, hogy mentem a sorok között, és amiről úgy gondoltam, hogy valamikor majd elkészíteném, vagy megkívántam, vagy jó lenne ha lenne otthon, azt megvettem. És így ment tönkre a zöldség a hűtőszekrényben, ahogy a rengeteg tejtermék is. Mert olyan jól mutatott a polcon a 10 doboz joghurt, csak hát a felét alig ettük meg, és nem is főztem olyat, amihez fel tudtam volna használni.

Amióta pontosan meg van tervezve a menü, azóta szerencsére nincs ilyen. Megmutatom neked a hűtőszekrényem, milyen állapotban van hónap végére, vagyis addigra, mire a következő nagy bevásárlást és főzést lebonyolítom.

Gondolom, nem erre számítottál!

Ami a vásárlás előtt benne volt:

* 3 üveg, (3 féle) bontott lekvár, ami szoba hőmérsékleten tönkre ment volna,

* 1 üveg dédi féle paradicsom, amit elővigyázatosságból rögtön a hűtőben kezdtem el tárolni,

* 1 megbontott üveg savanyú hagyma,

* egy dobozban tepertő,

* egy műanyag dobozban felvágott, szalámi, virsli,

* üveg dobozban vaj és sajt,

* egy műanyag edénykében megkezdett paprika, és egy szál zöldhagyma

* néhány szem barack, ami annyira savanyú volt, hogy nem bírtuk megenni (vajon miért került bele a menütervben a barackleves? 😉 )

* legalul pedig pár szem burgonya, lila hagyma és fokhagyma.

A hűtő ajtón:

* gyógyszerek

* margarin

* megbontott májkrém, halkrém

* és egy doboz tej.

Ennyi. Ha erre most így hirtelen ránézel, valószínűleg nem a “Úh, de jó!”, vagy az “Ez igen!” jelzők jutnak elsőre az eszedbe, hanem hogy szerencsétleneknek ennyire nincs pénzük a hónap végére. Pedig valójában amit a hűtőszekrényem mutat, az az, hogy ennyire hasznos a menütervezés. Nincs itt semmi olyan, amit ki kellene dobni, nincs semmi, aminek lejárt volna a szavatossága. 

Ha nem tudod, hogyan tervezz menüt, akkor kattints ide!

Persze rögtön felmerülhet benned, hogy mi történik akkor, ha nem jutunk el az előre eltervezett időpontban vásárolni. Éhen fogunk halni?

Dehogyis! Erre is fel vagyok készülve!

A májkrémekből mindig egy-egy darabbal többet veszek, hogyha esetleg több fogyna, akkor is legyen otthon. És a sajtok, felvágottak nagyszerűen fagyaszthatóak, ahogy a felvágottak is.

Elegendő csak egy-egy csomaggal kivennem és átraknom a hűtőszekrénybe, amikor ott már fogytán van. Viszont cserében nem kell figyelnem, hogy a csirkemell felvágott hány napja van a hűtőszekrényben, ehető-e még? A megvásárolt szaláminak és virslinek mikor jár le a szavatossági ideje? Mielőtt azt hinnéd, itt a mennyiségen van a lényeg, rögtön jelzem, hogy nem. Nem az a cél, hogy ezekből olyan mennyiséget halmozzunk fel, ami kitart egy hónapig (jó lenne, csak annyi helyem nincs), hanem az, hogy ésszerűen használjuk ki a fagyasztószekrényt. Ha belefér pár csomag felvágott, akkor tegyünk bele, mert kéznél lesz, hónap végén is, amikor látszólag üres már a hűtőnk.

 

Ha nem tudod, hogyan tervezz menüt, akkor kattints ide!

A képek forrása: saját készítés


Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal sütiket használ és tiszteletben tartja az EU törvényeket, így meg is mondja Neked. Remélem ez rendben van részedről is. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás