Lencse fagyasztása
Az új év jellegzetes étele a lencse, amiből ilyenkor nagyobb mennyiséget fogyasztunk a gazdagság reményében. De mi történik akkor, ha túl lencsét főztél vagy a családból esetleg csak te szereted? Semmi gond: a főtt lencse nagyszerűen fagyasztható!
A kép forrása: www.pixabay.com
Idén is főztem egy nagy adag lencsét, az egész fél kilós csomagot megfőztem. Ehhez először a lencsét jó alaposan megmosom. Többször cserélem a vizet, amíg szép tiszta nem marad. Beáztatni nem szoktam, anélkül is könnyen puhul.
Annyi vízben amennyi ellepi, közepes lángos felteszem főni egy meghámozott egyben hagyott vöröshagymával. Teszek még bele két babérlevelet és némi sót. Addig főzöm, amíg megpuhul. Közben pótolom a vizet, mert a végére rendszerint elfő róla.
A végén a hagymát és a babérlevet kidobom belőle.
A kép forrása: saját készítés
Ez azonban túl nagy mennyiség lenne nekünk, ezért az egyik feléből lencse főzeléket készítettem, a másik felét pedig lefagyasztottam.
Fagyasztás előtt a megmaradt lencséhez egy kis vizet adtam még, hogy a főzővize picit több legyen, minden csomagba jusson. Ezután zacskókba, illetve műanyag dobozokba raktam. A zacskóba akkora mennyiség került amiből legközelebb egy-egy adag lencse főzeléket tudok készíteni. A kis műanyag dobozokba pedig egy-egy adag lencse leves alapnak való mennyiség került.
Rántás csak abba a lencsemennyiséghez került, amit elfogyasztottunk, a maradékhoz majd olvasztás után adom hozzá.