Barion Pixel
Hasznos tanácsok,  Takarítás

A mai fagyasztószekrények mások lennének?

A napokban férjemmel egy műszaki áruházban nézelődtünk, és ha már ott voltunk, elmentem megnézni a hűtő, illetve a fagyasztószekrényeket. Az én készülékem se régi, csupán pár éves, és nem is a legjobb modell volt, amikor megvettük, mégis meglepődve tapasztaltam, hogy mióta mi megvásároltuk, mennyi újítás történt.

Emlékszem, gyerekkoromban a fagyasztó takarítás nem pár perces munka volt, mint most. Akkor tudtuk kitakarítani, amikor nagyjából már üres volt. A maradék fagyasztott élelmiszert átpakoltuk a nagyszüleim fagyasztójába, hogy ne menjen tönkre.

Aztán jöhetett az egész éjszaka tartó olvasztás. A szüleim folyamatosan cserélgették a készülékben a forró vizes lábosokat, hogy a készülék belsejében lerakódott vastag jeget minél könnyebb legyen leszedni. Olyankor mindig állt a fagyasztószekrény előtt a víz, ahogy olvadt a jég. Majd amikor már kellően felolvadt a jég, jöhetett a kaparás. A mai napig látom a szemeim előtt a felmosóvödröt, benne a vízzel, és a hatalmas jégdarabokkal. És ezt a tortúrát minden egyes alkalommal végig kellett csinálni, ahányszor csak ki akarták takarítani a fagyasztószekrényt.

A kép forrása: saját szerkesztés

Takarítani pedig ki kellett, mert nagyon gyorsan jegesedett, és egyre kevesebb hely maradt benne a sok jégből.

Ehhez képest az én készülékemben eddig még nem találkoztam jéggel. No-Frost készülék, amiről egészen a vásárlásig nem is hallottam. Bevallom, egy kicsit szkeptikus voltam vele kapcsolatban, de az elmúlt évek alatt bebizonyította, hogy jól döntöttünk. Egyetlen egyszer sem kellet még jeget kaparnom, és a lefagyasztott élelmiszerek sem jegesednek. Ugye neked is megvan a kép, amikor beraksz egy zacskó húst, és kiveszel egy zacskó jeget, középen a hússal? Amióta ez a készülékem van, nem találkoztam ilyennel.

És akkor még olyan apróságról nem beszéltem, mint hogy a mostani készülékeknél jobban szabályozható a hőfok, nem úgy, mint a régi készüléknél, ahol jobb esetben volt 2-3 hőfok, amit a készülék belsejében lévő kapcsolóval lehetett állítani. Ha pedig valamit rosszul raktunk a fagyasztóba, és megnyomtuk vele a hőmérsékletszabályzót, akkor könnyen elállítódott.

Az én készülékemnél még a fagyasztó részt sem kell már kinyitni, ahhoz, hogy a készülékben a hőmérsékletet módosítsam.

Aztán folytathatnám a fagyasztási teljesítménnyel, hogy mekkora mennyiségű élelmiszert képes a lehető legrövidebb idő alatt lefagyasztani, hogy mennyi áramot fogyaszt működés közben, vagy hogy mennyire hangos.

Összességében meg kell jegyeznem, igen, a mai készülékek tényleg nagyon mások, mint amiket 10-20 éve használtunk.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal sütiket használ és tiszteletben tartja az EU törvényeket, így meg is mondja Neked. Remélem ez rendben van részedről is. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás