Máj és májas ételek fagyasztása -
Máj és májas ételek fagyasztása

A máj egy nagyon kényes élelmiszer. Sajnos hűtőszekrényben sem tárolható el sokáig, ott is hamar megromlik. Célszerű ezért lefagyasztani és inkább a fagyasztószekrényben tárolni. Főleg ha nagyobb mennyiséget vásárolsz belőle. Fagyasztás előtt érdemes előkészíteni vagy elkészíteni, hogy később kevesebb teendőd legyen vele.

A friss máj nagyszerűen fagyasztható.

Milyen a friss máj?

A friss máj mindig szép, élénk sötétvörös színű. (Ez alól kivétel a libamáj.) Nincsenek rajta foltok, elszíneződött részek és nem áll alatta véres lé. A már nem friss májnak erős, kellemetlen szaga van. Azt ne fogyaszd el és legfőképp ne fagyaszd le! Csak friss májat szabad lefagyasztani!

A kép forrása: www.pixabay.com

Mit csinálj a májjal fagyasztás előtt?

A májat fagyasztás előtt ne tárold sokáig a hűtőszekrényben, akár azonnal fagyaszd le. Érdemes a májat megmosni. Hogy hagyod-e vízben kiázni, az a te döntésed. Távolítsd el a hártyákat és az ereket majd töröld szárazra. Ha szükséges, akkor fel lehet szeletelni vagy kockázni fagyasztás előtt. A nyers májat tilos sózni!

Hogyan készítsd elő a májat a fagyasztásra?

A nyers májat bepanírozhatod, betekerheted baconbe. De megsütheted, megfőzheted, elkészítheted resztelt májnak vagy akár pörköltnek. Számtalan fajta étel készíthető belőle.

A kép forrása: www.indiamart.com

Hogyan fagyaszd le a májat?

A májat többféle állapotban fagyaszthatod. Nyersen, sütve vagy főzve.

Ha nyersen szeretnéd lefagyasztani, akkor fagyasztás előtt panírozd be vagy tekerd bele a baconbe. Vagy egyszerűen csak darabold, szeleteld fel.

Ha elkészítve fagyasztanád le, akkor készítsd el a tervezett módon. Főzd vagy süsd meg. Azt ne felejtsd el, hogy a májat sütés előtt tilos megsózni!

Meddig tárold a májat a fagyasztóban?

A májat nem csak a hűtőszekrényben, hanem a fagyasztószekrényben sem érdemes sokáig tárolni. Célszerű 1, maximum 3 hónap alatt elfogyasztani és nem tárolni tovább.

Hogyan olvaszd ki a fagyasztott májat?

Ha nyersen fagyasztottad le, mert frissen akartad elkészíteni, akkor csak hagyd kiolvadni. Ha panírozva fagyasztottad le, rögtön elkezdheted sütni. Akár csak a baconbe tekert májat.

A kész ételeket szintén egyszerűen csak hagyd kiolvadni.

Mit csinálj, ha a máj kemény lesz olvasztás után?

Előfordulhat, hogy a máj olvasztás után sajnos kemény lesz. Ha nem szeretnéd kidobni, akkor érdemes ledarálnod és pástétomot készíteni belőle.

Kiváncsi vagy, mi az a havi egy főzés és hogyan kell elképzelni, milyen lépésekből áll?

Az ingyenes email sorozatban bemutatom a legfontosabb lépéseket, melyekből felépül a havi egy főzés folyamata.



A „Megnézem, hogyan épül fel a havi egy főzés módszere!” gombra kattintva tudomásul veszem és elfogadom az adataim biztonságát szolgáló adatkezelési szabályzatot.






Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal sütiket használ és tiszteletben tartja az EU törvényeket, így meg is mondja Neked. Remélem ez rendben van részedről is. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás