Milyen ételeket fagyasszak le először?
Amikor valaki ismerkedik az ételek fagyasztóban tárolásával, a havi egy főzés módszerévvel, akkor gyakran merül fel benne a kérdés: Milyen ételeket fagyasszak le először, a legelső alkalommal?
Gondoltam, összeszedem a nálunk leginkább fogyó ételeket, melyek szinte minden hónapban kerülnek a fagyasztóba.
Levesek
Aki szereti a leveseket, annak mindenképp célszerű leveseket is lefagyasztani már az első alkalommal.
Nálunk leginkább a húsleves fogy. Ebben a hideg, szeles időben gyakran náthásak a gyerekek, és mi esne jobban, mint egy tányér húsleves? Akár minden nap elkészíthető, egyszer grízgombóccal, egyszer cérnametélttel, vagy akár más levesbetéttel.
A húsleves fagyasztásáról itt olvashatsz bővebben: Húsleves fagyasztása
A másik nagy kedvencek a krémlevesek, azon belül is a brokkoli krémleves és a karfiol krémleves.
Húsos ételek
Férjem és a lányom is nagy húsimádó, ezért mindig nagy mennyiségű elkészített hús kerül a fagyasztóba. Egy része natúran, egyszerűen megsütve, amit ehetünk magában, vagy akár valamilyen feltéttel megpakolva, és átsütve. Kerülhet rá fűszeres túró, sonka, paradicsom és sajt. Alig tíz perc alatt a sajt ráolvad, és a hús is olyan lesz, mintha frissen készítetted volna el.
Húsos ételek közül célszerű először még pörköltet is lefagyasztani. Mindegy, hogy sertéshúsból vagy csirkehúsból, esetleg marhahúsból készül.
Néhány ötletet a felhasználáshoz itt találsz: Egy étel ezer arca
És az utolsó a fasírt. Ehetitek akár valamilyen főzelékkel vagy rizzsel, de magában, kenyérrel, vagy zsemlébe rakva is laktató vacsora lehet.
Ha diétás vacsorát keresel, ajánlom figyelmedbe az alábbi receptet: Zabpelyhes csirkefasírt
Köretek
Köretek közül leggyakrabban rizst és bulgurt fagyasztok, amiről itt olvashatsz bővebben: Rizs fagyasztása
Bár a rizs viszonylag gyorsan elkészül, de akár töltelékként (például rakott kelkáposzta), akár rizsgombóchoz felhasználható a kész rizs.
Panírozott ételek
Imádom a rántott húst, de panírozni már nem annyira szeretek. A rántott cukkinit és karfiolt is szeretem, de a panírozást ott is kihagynám. Ezért inkább amikor időm engedi, egy nagyobb adagot bepanírozok, essünk egyszerre túl rajta elven.
Palacsinta
Ugye mondanom sem kell, hogy a gyerekek kedvence, de amikor nekiállok sütni, mindig olajszagban úszik a lakás, ezért ebből is egy nagy adagot készítek és fagyasztok le.
A palacsinta fagyasztásáról itt olvashatsz: Palacsinta fagyasztása
És még hosszan folytathatnám a listát, mert jobbnál jobb receptek ugranak be, de ezek az ételek kivétel nélkül minden hónapban felkerülnek a menübe.
A képek forrása: saját készítés