Amit a húsokról tudni kell
Ha már fagyasztó és fagyasztás, akkor vegyük egy kicsit a leggyakrabban lefagyasztott dolgokat a górcső alá: még pedig a húsokat. A legtöbb fagyasztó hússal van tele, vagy legalábbis a benne tárolt élelmiszerek, alapanyagok nagy része hús.
Ennek több oka is van. Az első, hogy a húsok az egyik leggyorsabban romló, illetve tönkremenő élelmiszer alapanyagunk. Főleg nyáron, amikor a melegben akár pár óra alatt is megromolhat. Még a tej sem megy ilyen gyorsan tönkre. Ráadául abból ha megsavanyodott, akkor még túrót és számtalan más tejterméket készíthetünk. (Ez alól kivétel a boltokban kapható, pasztörizált dobozos tej, melyből nem lehet aludttejet készíteni, az sajnos csak egyszerűen megromlik). Míg a zöldségek, gyümölcsök egy hét után is frissek maradnak a hűtőszekrényben, addig a húsok csak 1-2 napig tarthatóak ott.
Másodszorra az ára, hiszen a hús sokkal drágább alapanyag, mint a legtöbb zöldség és gyümölcs, így érthető, hogy erre vigyázunk a legjobban.
Vásárlás
Friss húst, illetve fagyasztott húst már rengeteg boltban vásárolhatunk. Még a kis, sarki boltokban is kapható néhány fagyasztott hús termék. Az áruházakban pedig választhatunk tálcás, előre csomagolt termékek közül, illetve a húspultban is válogathatunk kedvünkre.
A kép forrása: www.pixabay.com
Ne vásárold meg a húst, ha már láthatóan régebb óta áll a húspultban. A friss hús szép fényes, élénk színű. Ha a hús szürkés, vagy szürkés árnyalatú, akkor inkább ne vedd meg. Szintén érdemes kerülni azokat a húsokat, melyeknek a felszíne kiszáradt. Ezt is könnyű észrevenni. Attól, hogy a hús ki van száradva, még nem biztos, hogy nem friss, könnyen kiszárítja a húspult hideg levegője. Azonban ha megveszed, a felső, kiszáradt részt nem tudod felhasználni, sajnos azt ki kell dobnod. Akkor sem szoktam vásárolni, ha a hús véres lében áll.
A megvásárolni kívánt húst mindig szagold meg, és ha kellemetlen, netán büdös illatot érzel, akkor ne vedd meg! Sajnos már volt szerencsém többször is kellemetlen szagú húshoz, pedig a húspultból vették ki.
Ha áruházban vásárolsz, mindig a húsokat tedd a kosárba a legvégén, közvetlenül a fagyasztott termékek előtt.