dec 202019
Mit csinálj a megmaradt ételekkel?

Szép és látványos, ha egy-egy étkezéskor az asztal roskadásig meg van pakolva. A tányéron is úgy lehet igazán szépen elrendezni az ételt, ha bőven kerül rá belőle. Azonban ez a szokás nem túl költséghatékony. Sőt, nagyon sok étel kárba veszhet. Inkább annak a híve vagyok, hogy valóban csak annyi étel kerüljön az asztalra, amennyi tényleg el is fog fogyni.

Anyaként viszont tudom, hogy nagyon nehéz kiszámolni, éppen mennyi ételre van szükség aznap ebédre vagy vacsorára. A gyerek nem annyira éhes, éppen nem szereti azt, amit készítettem.

Biztos nálatok is megesik, hogy marad egy kevés. Pont csak annyi, hogy ne legyen elég egy újabb étkezésre. De kidobni sajnálod. Mit érdemes ezekkel a maradékokkal kezdeni?

Készíts belőle másnapra valamilyen ételt!

Maradt egy kevés pörkölted? Készíts belőle egy fazék levest. Egy bableveshez vagy gulyásleveshez fel tudod használni, plusz ízt ad neki.

Maradt egy kevés tejfölös hús? Tökéletes alapja lehet egy húsos palacsintának. Süss pár darab palacsintát, töltsd meg és meg is van a másnapi ebéd.

Megmaradt a húslevesben főtt zöldségek nagy része? Kevered össze fűszerekkel és pirítsd át a sütőben. Egészséges és finom köret készíthető belőle.

Rengeteg ilyen és ehhez hasonló hasznos ötlet létezik, amivel a fél vagy negyed adag ételeket is meg tudod menteni, fel tudod egy új ételhez használni.

A kép forrása: www.pixabay.com

 

De mi csinálj akkor, ha másnap nem tudod felhasználni?

Már elkezdted megfőzni másnapra az ételt. Netán éppen elutaztok családlátogatóba vagy csak pihenni. Vagy egyszerűen csak úgy terveztétek, hogy másnap nem fogsz főzni, hanem rendeltek egy pizzát.

Amit tudsz, fagyaszd le. Attól, hogy aznap megmaradt, még nem kell másnap rögtön felhasználnod! Később is ugyanolyan jó lesz majd.

A fagyasztott pörköltet ugyanúgy fel tudod használni később is egy leveshez!

Arra azonban figyelj, hogy a korábban már lefagyasztott ételeket újra tilos lefagyasztani. Ebben az esetben sajnos kénytelen leszel másnap felhasználni.

Figyelj az összetevőkre is, mert nem minden fagyasztható. A fenti példánál a tejfölös húst nem célszerű lefagyasztani.

 

 


Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal sütiket használ és tiszteletben tartja az EU törvényeket, így meg is mondja Neked. Remélem ez rendben van részedről is. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás