Már 262018
Mit jelent, hogy nem fagyasztható?

A napokban a Kevés az időm, de főzni akarok facebook csoportban elhangzott egy olyan kérdés: Mit jelent, hogy valami nem fagyasztható? Mert ugye a havi egy főzés módszer alapja az ételek fagyasztása, de akkor beszéljünk egy picit a nem fagyasztható ételekről.

 

Miért is fagyasztunk le alapanyagokat, ételeket?

Fagyasztani azért fagyasztjuk le az ételeinket, hogy az alapanyagok, ételek tovább eltarthatóak legyenek. Leggyakrabban a gyorsan romló alapanyagokat fagyasztjuk, mint például a húst, illetve az idényzöldségeket, idénygyümölcsöket.
Kész ételeknél pedig azokat, melyekből nagyobb mennyiséget készítünk, és szintén tartósítani szeretnénk egy későbbi időpontig. 

 

 

Hogy döntjük el, hogy egy étel fagyasztható vagy nem fagyasztható?

Fagyasztani azokat az alapanyagokat és ételeket célszerű, melyeknél olvasztás után nem tapasztalható sem állagban, sem kinézetben, sem ízben semmilyen változás. 

Hogy ki dönti el, melyiknél tapasztalható változás és melyiknél nem? Egyedül te!

Vannak ételek, melyek nagyon jól fagyaszthatóak, erre számtalan tippet és receptet találsz az oldalon is. 

Vannak olyan ételek, melyeknél tapasztalsz változást, de ez a változás nem zavaró. Pár hónapja tárkonyos csirkeragu leves került a fagyasztómba, tejszín nélkül. A benne lévő sárgarépa és gomba teljesen meg lett főzve, aminek a fagyasztás annyira nem tesz jót. De mivel nagy mennyiség maradt és nem akartam kiönteni, ezért tettem egy próbát. Igen, érezhetően nem olyan volt sem a sárgarépa, sem a gomba mintha frissen készítettem volna el, de nem volt ehetetlen a leves.
Valószínűleg magamtól nem fogok előre tárkonyos csirkeragu levest készíteni, csak azért, hogy lefagyasszam, de így sikerült valamennyit megmenteni, és eggyel kevesebb ételt kellett elkészítenem. 

És vannak ételek, melyeknél ez a változás már zavaró.  A rántással készült ételeknek nem igazán tesz jót a fagyasztás, de itt is különbséget kell tenni egy főzelék és egy leves között, amibe épp csak került valamennyi a lisztes, olajos keverékből, mert utóbbinál nem tapasztaltam semmilyen változást. 

Aztán a burgonya és a főtt tészta sem arról híres, hogy kimondottan gusztusos lenne olvasztás után. És lehet, hogy míg egy burgonyapüré igen csak furán néz ki, addig egy burgonyakrokett (milyen furcsa, hiszen az alapja ugyanúgy a főtt burgonya), nagyszerűen fagyasztható!

 

Gyere a csoportba, és mondd el a véleményed, oszd meg a tapasztalatod!

 

A képek forrása: saját készítés

 

 


Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal sütiket használ és tiszteletben tartja az EU törvényeket, így meg is mondja Neked. Remélem ez rendben van részedről is. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás