Barion Pixel
Fagyasztási tippek,  Zöldség fagyasztása

Paradicsom fagyasztása

Idén ismét megpróbálkoztunk a paradicsom vetéssel, neveléssel. Nem csak a termés, a paradicsom volt a lényeg, hanem a gyerekeimmel együtt töltött idő, a közös program. Jó volt nézni, ahogy a magokból kikelnek a növények és napról napra szépen cseperednek, növekednek.

Szerencsére meglehetősen sok paradicsomunk lett, és bár nagyon szeretjük, ennyit nem bírunk megenni, ezért idén ismét felmerült a paradicsom fagyasztása.

Korábban is fagyasztottam le paradicsomot, főleg a gyerekeimnek. A hozzátápláláskor szívesebben adtam nekik a saját, vegyszermentes paradicsomunkból, mint a bolti, vegyszerrel érleltből.

Sajnos a kiolvasztott paradicsom látványa nem lesz túl bizalomgerjesztő. Gyönyörűen megfagy, de amikor kiolvasztod, az egész olyan löttyedt lesz, és rengeteg levet enged. Mégis azt mondom, ha lehetőséged van, és van otthon olyan igazi házi finom paradicsomod, fagyassz le egy kisebb mennyiséget. 

Csupán megfelelően készítsd elő a paradicsomot a fagyasztáshoz.

A paradicsom előkészítése a fagyasztáshoz
  • A fagyasztáshoz a paradicsomnak el kell távolítani a héját. 
  • Ehhez szükséged lesz egy fazék forró vízre, illetve egy tálnyi hideg, jeges vízre. 
  • A paradicsomot egészben tedd a forró vízbe és hagyd benne körülbelül 45 másodpercig. (A kisebb paradicsomoknak kevesebb idő is elég lehet.)
  • Ezt követően azonnal tedd át a jeges, hideg vízbe. 
  • Amikor kihűlt a paradicsom, könnyen le tudod húzni a héját.

A dolgodat még jobban megkönnyítheted, ha a paradicsom alján egy pici X-et vágsz. Ez segít abban, hogy még könnyebben lehúzhasd a paradicsom héját.

Érdemes egyszerre csak pár darabot előkészíteni, ne hagyd túl sokáig a paradicsomot sem a hideg, sem a meleg vízben.

Ezt követően ízlés szerint vághatod apró kockákra, pürésítheted, turmixolhatod. 

A fagyasztott paradicsom olvasztása:

Olvasztáshoz egyszerűen csak helyezd át a hütőszekrénybe. Ha olyan ételt készítesz, még kiolvasztanod sem kell, akár fagyott állapotba is az ételbe teheted. 

A fagyasztott paradicsom felhasználása:

A fagyott paradicsomot felhasználhatod levesekhez, mártásokhoz vagy akár pörkölt alaphoz is, vagy készíthetsz belőle akár házi pizzaszószt is. Bármilyen ételhez fel tudod használni a fagyasztott paradicsomot, amihez korábban paradicsom konzervet használtál. 

A képek forrása: www.pixabay.com

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal sütiket használ és tiszteletben tartja az EU törvényeket, így meg is mondja Neked. Remélem ez rendben van részedről is. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás