Sonka és tojás fagyasztása -
Sonka és tojás fagyasztása

Közeledik a Húsvét, amikor nem hiányozhat az asztalról a sonka, a tojás és a torma. Viszont a jelenlegi helyzetben sokan a szokásosnál már napokkal korábban megvették a sonkát, hogy elkerüljék a boltokban a tömegeket. Inkább otthon tárolják néhány nappal tovább.

És néha bizony hajlamosak vagyunk túl sokat venni belőlük. Csak hogy akár az ünnepek előtt is meg tudjuk kóstolni. Majd Húsvét után néhány nappal már nem is kívánjuk a sonkát és a tojást.

Mit tehetsz, ha túl sokat vettél/főztél? A sonkát lefagyaszthatod!

Sonka fagyasztása

Sonkából vásárolhatsz nyers, füstölt sonkát vagy főtt, kötözött sonkát. Családja válogatja, hogy ki melyiket szereti jobban. A szüleim a nyers, füstölt sonkát részesítették előnyben – pontosabban készítettük el saját magunknak -, amit csak néha főztek meg. A legtöbbször azonban nyersen ettük.

A férjem családjában viszont főtt sonkát szokás készteni.

Bármilyen sonkát is vásároltál, bátran fagyaszd le! A nyers és a főtt sonka is jól fagyasztható. Azonban arra figyelned kell, hogy a sonkának magasabb a sótartalma, ezért rövidebb ideig tárolható a fagyasztószekrényben. Nem célszerű 1 hónapnál tovább a fagyasztószekrénybe tárolni.

Ha sokat vettél, vágd kisebb darabokra fagyasztás előtt. Így lehetőséged lesz egyszerre csak kis mennyiségeket kivenni, nem kell az egészet egyszerre kiolvasztanod. 

Amennyiben megfőzöd a sonkát, a főzővizet se öntsd ki, hanem fagyaszd le! A sonkától és a fűszerektől kellemes, füstös ízű lesz a főzővíz. Nagyszerűen felhasználhatod bableveshez, krumplileveshez vagy akár töltött káposztához. A férjem családjában burgonyafőzeléket szoktak belőle készíteni, ami a füstös íz miatt nagyon eltérő a hagyományos burgonyafőzeléktől. 

A fagyasztáshoz a főzővízet egyszerűen töltsd dobozokba és fagyaszd le. Itt is célszerű inkább több, kisebb dobozt használni. Amikor fel szeretnéd használni, olvasztás után egyszerűen csak öntsd a készülő ételhez.

Arra figyelj, hogy a dobozokat ne töltsd teljesen tele!

De vajon mi a helyzet a tojással?

Főtt tojás fagyasztása

Sajnos a főtt tojásnak már nem igazán használ a fagyasztás. Fura íze lehet és az állaga is megváltozhat. Gumiszerűvé válik.

Mivel a tojás gyorsan megfő – nem úgy, mint a sonka aminek órák kellenek -, ezért célszerű egyszerre akár annyit főzni belőle, amennyit egy-egy étkezésre elfogyasztunk. Ha mégis megmarad, akkor felhasználhatod másik ételhez. Készíthetsz rakott burgonyát, hagymás tojáskrémet a kenyér mellé vagy akár pizza feltét is lehet.

A képek forrása: www.pixabay.com


Ezt mondták mások:

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal sütiket használ és tiszteletben tartja az EU törvényeket, így meg is mondja Neked. Remélem ez rendben van részedről is. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás