Száraz, rágós lesz a sült hús? Így kerüld el! -
Júl 042017
Száraz, rágós lesz a sült hús? Így kerüld el!

A sült húst szinte végtelen variációban lehet lekészíteni. Egyrészt válogathatunk a különböző fajta húsok közül, mint a csirke, sertés, marha, kacsa, stb., másrészt az ízesítésükre, fűszerezésükre, pácolásukra rengeteg variáció közül választhatjuk ki az éppen ínyünkre valót.

Egyet azonban nem szeretünk: amikor a sült hús túl száraz és rágós lesz.

Ahhoz, hogy ezt elkerüld, kövesd a következő tanácsokat:

  • Sütés előtt mosd meg, és töröld szárazra a húsokat. Hogy miért érdemes, arról itt olvashatsz!
  • Vágd le a felesleges részeket, és szeleteld fel a kívánt méretre.
  • Fűszerezd vagy készíts hozzá pácot a kedved szerint, majd helyezd a hűtőszekrénybe, és a pácban hagyd állni pár órát, de a legjobb, ha egy éjszakán keresztül, amíg a fűszerek “átjárják” a húst.

A kép forrása: www.pixabay.com

Sütés

Forrósíts fel egy serpenyőt, és a hús mindkét oldalát süsd magas lángon pár percig. Nem az a cél, hogy teljesen átsüsd, hanem hogy kapjon egy kis kérget.

Miután ez megvan, öntsd fel egy kevés vízzel, vagy akár borral, és fedd le. A hőmérsékletet vedd alacsonyabbra, és párold puhára.

A ráöntött folyadék “feloldja” a serpenyő alján keletkezett “kérget”, amitől a hús még ízletesebb lesz. Plusz megakadályozza, hogy a hús kiszáradjon, finom, szaftos marad. Nem kell nagy mennyiségnek lennie a folyadéknak, egy-két kortynyi mennyiség bőven elég.

A kép forrása: www.pixabay.com

A húst időnként fordítsd meg, hogy mindkét oldala egyenletesen tudjon sülni, és ha szükséges, a folyadékot pótold.

Miután elkészült, szedd tányérra, és várj pár szeletet a szeleteléssel. Ha rögtön felvágod a húst, akkor az értékes szaftja kifolyik.

A hús alá öntött víz nem csak azt akadályozza meg, hogy száraz legyen a hús, hanem azt is, hogy megégjen. Kisgyerekes szülőként tudom, hogy bizony előfordulhat olyan eset, hogy a hús sütése közben kell valami valamelyik gyereknek, és olyankor választhatok: lekapcsolom a tűzhelyet, és lehúzom róla a húst, vagy ott hagyom, és igyekszem minél előbb visszatérni a sütéséhez. 

A húsokat nyersen, pácolva is lefagyaszthatod, hogy a fagyasztóból kivéve rögtön süthesd, illetve sütés után is megteheted, már teljesen elkészítve. Ebben az esetben csak melegítened kell. 

 


Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal sütiket használ és tiszteletben tartja az EU törvényeket, így meg is mondja Neked. Remélem ez rendben van részedről is. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás