Tejfölös csirke pár perc alatt
Nem csak én, de a gyerekeim is imádják a tejfölös csirkét, ezért viszonylag sűrűn kerül nálunk az asztalra. Ilyen melegben viszont örül az ember, ha minél kevesebbet használja a tűzhelyet, és minél kevesebb időt tölt a konyhában, éppen ezért ajánlom neked ezt a fagyasztott verziót.
Előzmények:
Még hetekkel korábban volt egy nagyobb lehűlés, és kihasználtam az időjárást: főztem egy nagy adag csirkepörköltet, amit aztán lefagyasztottam. Ebből vettem ki előző nap este egy adagot, és raktam át a hűtőszekrénybe.
A kiolvadt pörköltet egy fazékban kevés vízzel felraktam forrni.
Amíg felforrt, elkészítettem a habarást. A lisztet egy kevés hideg vízzel és tejföllel simára kevertem. Ehhez egy régi, jó nagy teásbögrét használtam, mert így könnyebb volt keverni. Ráadásul a kisfiam is segített, és nem akartam, hogy nagy kosz legyen a konyhában. Ebben ő is biztonságosan tudta kavarni a hozzávalókat.
Célszerű az elején csak kevés tejfölt és vizet hozzáadni, és úgy simára keverni a lisztet, mert így gyorsabb és könnyebb. A maradék tejfölt pedig csak később hozzáadni, és újra kicsit átkeverni.
Amikor már forrt a pörkölt, beleöntöttem a habarást és jó alaposan összekevertem.
Alacsony lángon picit összeforraltam, és már kész is volt! Nem kell túlfőzni, csak annyira, hogy ne lehessen a liszt ízét érezni.
Alap esetben úgy csináltam volna, hogy a nokedli vízét felraktam volna forrni, és amíg a pörkölt felforr, kiszaggatom a nokedlit. Most viszont a kisfiam is segíteni szeretett volna a főzésben ( na jó, szerintem meg akarta enni a tejfölt 🙂 ), ezért csak később, külön készítettem el a köretet.
Ha nincs segítségem, még negyed óra sem kell az elkészítéshez!
A képek forrása: saját készítés