Barion Pixel
Hasznos tanácsok,  Konyhai tippek

Valóban egészségesek a konzervek?

Ha gyorsan szeretnénk egy ételt elkészíteni, bizony előfordul, hogy konzerveket is felhasználunk a főzés során. Hogy egészséges-e vagy sem, arról még nem készült hivatalos vizsgálat, de az előnyöket és a hátrányokat összegyűjtöttem neked.

A konzerválás célja nem más, mint hogy az élelmiszer hosszú távon megőrizze a minőségét. A különböző tartósítási módszerek (melegítés, vagy szárítás) segítségével kezelik az élelmiszereket, majd légmentesen záródó edényekbe helyezik, ahol akár évekig megőrzik a minőségüket. Ezekkel a technikákkal sok esetben elkerülhető a tartósítószerek használata.

Párszor már hallottam olyan felvetést, miszerint a konzervek azért egészségtelenek, mert abba minden megmaradt zöldséget és gyümölcsöt beleraknak, amit egyéb módon már nem tudnak eladni. Ez azonban nem igaz, hiszen a konzerveknek ugyanolyan minőségi ellenőrzésen kell átesniük, mint minden más boltba kerülő élelmiszernek.

A kép forrása: www.pixabay.com

A konzervek előnye még, hogy konyhakész állapotban, sőt, rögtön fogyasztásra alkalmas állapotban vannak benne az élelmiszerek. Egy fárasztó nap után nagy segítség lehet már az is, ha az alapanyagokat nem akkor kell pucolni, darabolni, majd megfőzni.

Példának mondhatnám a csicseriborsót, illetve a babot, melyeket főzés előtt célszerű több órára beáztatni, a gyorsabb elkészítés érdekében.

Ráadásul a konzervek akkor is a rendelkezésedre állnak, amikor az adott élelmiszernek nincs szezonja. Ezeken felül könnyen szállítható, akár egy utazásra is magunkkal vihetjük őket.

De mint mindennek, a konzervek fogyasztásának is lehetnek hátrányai.

A konzervek egyik legnagyobb hátránya a magas sótartalom. Sokszor egyetlen konzerv is tartalmazhatja a napi ajánlott sómennyiséget, ezért érdemes az összetevőket alaposan áttanulmányozni.

Ezen kívül a magas hőmérséklet miatt egy minimális vitamin- és ásványi anyag vesztesség előfordulhat. Azonban az nem igaz, hogy teljesen megsemmisülnének, vagyis semmilyen vitamint nem tartalmaznak.

A legnagyobb hátrányként a baktériumok jelenlétét mondják, illetve azt, hogy a tárolás során veszélyes toxinok keletkezhetnek a konzervben. Az előállítás során a magas hőmérséklet elméletben minden baktériumot elpusztít, de előfordulhat, hogy ez nem sikerül.

Éppen ezért csak sérülésmentes konzervet használj fel! Ha rozsdás, a teteje felpúposodott, esetleg a tárolás során kinyílt, akkor azonnal dobd ki. A felbontást követően pedig ne tárold hosszan, maximum 24 órán belül fogyaszd el!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal sütiket használ és tiszteletben tartja az EU törvényeket, így meg is mondja Neked. Remélem ez rendben van részedről is. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás