Hogyan éld túl a hétvégi főzést
Közeledik a hétvége, és bár lehűlést ígértek, de nem valószínű, hogy a lakásban hirtelen jelentősen csökkenne a hőmérséklet. Főzni már pedig kell, de ha az amúgy is meleg lakásban elindítod a tűzhelyet vagy a sütőt, csak még melegebb lesz.
Ezért olyan praktikákat szedtem össze, amivel kevesebb időt kell a konyhában töltened, vagy nem kell annyit a tűzhelyet használnod. Nem, nem a menüzésre vagy a pizzarendelésre buzdítalak. 🙂
Minden háziasszony tudja, ha elkezd főzni, a konyhában biztos, de sokszor az egész lakásban is érezhetően melegebb lesz. Ez télen még kellemes is lehet, de ilyenkor amúgy is szenvedünk a melegtől, ne rakjunk rá még egy lapáttal.
Ha muszáj főznöd, inkább főzz (késő) este, amikor elkezd lehűlni a lakás. Ha éjszakára még az ablakot is nyitva hagyod, akkor reggelre átszellőzik a lakás, és nem lesz a szokásosnál melegebb. Ha gyerekeid vannak, akik minden zajra felébrednek, akkor próbálj meg reggel kicsivel korábban kelni, és akkor megfőzni.
Készíts elő mindent, akkor is, ha több mosogatnivalóval jár. Tudom, sok ételnél elegendő egyetlen vágódeszka és kés, amin sorban megpucolsz, feldarabolsz mindent, aztán szép sorjában minden hozzávalót az ételhez adsz. Állj neki, és moss meg mindent, pucold meg és darabold fel az összes hozzávalót és csak aztán állj neki főzni, hogy minél gyorsabban végez a főzéssel.
A kép forrása: www.pixabay.com
Keress olyan recepteket, melyeknél az ételek elkészítéséhez nem kell a tűzhelyet bekapcsolni. Ebben a melegben amúgy sem vágyunk nehéz ételekre, ne is ilyenkor készítsük el az alacsony lángon, több órán át sütendő sülteket.
Nagyszerű választás lehet például egy levesként tálalt gyümölcs smoothie. Ehhez csupán a választott gyümölcsöt tejjel vagy joghurttal turmixold össze, és már kanalazhatjátok is. Ja, és mondtam már, hogy jó hideg?
A gyerekek is imádni fogják, mert finom, gyümölcsös. És kellemesen hideg.
A kép forrása: saját készítés
Ilyen ez a fahéjas barackos hamis „gyümölcsleves”. A barackot összeturmixoltam, hozzáadtam a natúr joghurtot, és fahéjjal ízesítettem. Még cukor sem kell hozzá, mert a gyümölcs elég édes. Pár óra a hűtőben, és maga a mennyország. Azt pedig remélem, mondanom sem kell, hogy a gyümölcspürét le is fagyaszthatod, és olvadás után csak a joghurttal vagy tejjel kell összekeverni.
De tökéletes választás lehet egy saláta is. Például egy görög saláta.
A kép forrása: www.pixabay.com
Ha mindenképp főzni szeretnél, akkor válassz olyan egytálételeket, melyeket a sütőben is elkészíthetsz. Burgonya, hagyma, csirkecomb, fűszerek, 40 perc a sütőben, és kész is a vacsora. Bár a sütő is meleget csinál, de talán nem melegíti fel annyira a lakást, illetve a legtöbb ételt elegendő csak időnként átkeverni, vagy megfordítani, és legalább nem kell végig ott állnod.
Próbáltad már a rántott húst sütőben sütni? Ha még nem, akkor mindenképp próbáld ki! De nagyszerűen meg lehet sütni sütőben akár a rántott sajtot, vagy fasírt golyót is. Egyszerűbb és gyorsabb.
Használd a mikrót főzésre. A legtöbb háztartásban napi szinten többször is használva van a mikró, de főzésre egyáltalán nem szoktuk használni. Amikor bő egy éve először meséltek nekem arról, hogy a mikróban főzték meg a burgonyát, bevallom, picit furán néztem az illetőre. Azonban kipróbáltam és bejött!
Csak válassz körülbelül egyforma méretű burgonyákat, vizezd be őket, és mehetnek 5 percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra. Egyszer fordítsd meg őket fél idő környékén, végül hagyd picit hűlni, mielőtt lehúzod a héját. Sokkal gyorsabban megvan, mintha a sütőben sütnéd vagy úgy főznéd meg.
De használhatod sütésre, illetve grillezésre is a készüléket.
Készíts egyszerre több adagot. Ha egyszer már neki kell állnod főzni, akkor tervezz úgy, hogy két napig kitartson az étel. Vagy válassz valami olyat, amit több ételhez is fel tudsz használni. A legjobb receptek a nyaralásra cikkben is találsz ilyet.
Nekem egyik kedvencem a natúr csirkemell. Megsütöm, lefagyasztom, és mindig csak annyit veszek elő, amennyire szükségünk van. Hidegen, felszeletelve rengeteg fajta salátát készíthetek belőle.
A kép forrása: www.pixabay.com
Ha melegen szeretnéd a csirkemellet fogyasztani, és egy kis változatosságra vágysz, akkor tegyél a tetejére gyümölcsöt, sonkát, sajtot, vagy amit szeretnél.
A legutóbb két féle verziót készítettem el: egy sonkás barackost, és egy snidlinges túrósat. Csak ráolvasztottam a sajtot, és voálá!
És legutolsó sorban azt tanácsolom, hogy fagyassz, fagyassz, fagyassz! Ha az ételeket elkészítve fagyasztod le, akkor tényleg nem kell elindítanod a tűzhelyet!
2 hozzászólás
Hegyesi-Kovács Katalin
Nagyon jó tippek, köszönöm!
Az utolsó képen szereplő csirkemelleket akkor előzetesen lesütötted, fagyasztottad, és a felhasználás napján tetted rá a gyümölcsöt és a sajtot, és átforrósítottad? Ez nagyon jó ötlet, pl. a nyaralóban csak kis grillező van, de ezt így előkészítve villámgyorsan lehet ételt rakni az asztalra strandolás után!
haviegyfozes
Igen, előzőleg megsütöm, úgy fagyasztom le. Amikor pedig kiveszem, azt rakok rá, amit éppen kívánunk. Van, hogy szalonnát, van hogy gyümölcsöt. De mártásokat is szoktam mellé csinálni. Nagyon finom sajtmártással, vagy akár borsmártással is.